Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Tipsen inför vinterns aktiviteter och skidresor

Nu är det dags att titta på vart skidresan skall gå i vinter. Julhelgen är ett utmärkt tillfälle när hela familjen och ibland tjocka släkten är samlad för att leta, bli inspirerad, planera och boka. På ListitSweden.se har vi ett antal skidområde som hör till Sveriges bästa. Och även om snön har lyst med sin frånvaro i stora delar av landet har många skidanläggningar redan öppnat och de flesta bör kunna vara igång i januari.

En av våra rekommendationer är det klassiska, Stöten, I Sälenfjällen.  Här gäller en varierad åkning som passar för alla. Med lite mer kyla så kommer även anläggningarna södra Sverige igång och då står Isaberg har mycket att erbjuda med södra Sveriges största skidsystem och pistpreparering i toppklass.

Funäsfjällen är snösäkert och brukar dela förstaplatsen i svenska snöligan tillsammans med Riksgränsen. Funäsfjällen har 60 toppar över 1 000 meter. De höga fjällen pressar upp molnen från väst som släpper ifrån sig snö över funäsdalen, även när det regnar norröver och söderut.

Testa isklättring, en annorlunda och spännande upplevelse. ”JoPe Fors & Fjäll” tar 6 stolsliften upp i Duved och åker slalom eller promenerar ner till isfallen som ligger strax utanför skidområdet. I området finns flera isfall i olika svårighetsgraer upp till 18 m höga. Vi klättrar några timmar med toppsäkring och du behöver inte tidigare erfarenhet av klättring men det är en fysiskt krävande aktivitet.

Som enda researrangör kan Active Ski Travel erbjuda kompletta resepaket till Riksgränsenområdet. Längre norrut än så här kan du inte komma för att åka skidor i Sverige. Polcirkeln passeras med god marginal under resan hit vilket gör att anläggningen inte öppnar förän i februari då midvintermörkret börjar släppa sitt grepp. Å andra sidan går det att få uppleva den unika skidåkningen i midnattsol ända fram till midsommar.

Högt uppe i norr ligger Kittelfjäll där det finns något för alla! Att de duktiga åkarna dras till Kittelfjäll är nog allmänt känt men även de medelgoda åkarna stortrivs här då åkningen är varierande och med olika lutning. Vill man varva piståkning med enklare offpist utan stress och trängsel i backarna passar Kittelfjäll perfekt och samtliga som kommer hit utvecklar sin skid- och snowboardåkning. Här finns också ett nybörjarområde. Barn och ungdomar älskar Kittelfjäll, bara deras föräldrar inte är rena nybörjare så kommer hela familjen att få en härlig vistelse här. Här finns också en helt ny funpark. Missa inte åk som Kålårado, Storgrova, Pastorn och Sadeln när du är här.

kittelfjall680
Foto: © Henning Sandström

Och tänk på att nästan vart resan än går är SJ både det bästa och mest miljöbra alternativet.