Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Vikingarännet 2016 – vinterns stora skridskolopp!

Foto/Källa; Anders Tysk

Den 14 februari 2016 går starten för Vikingarännet, världens längsta återkommande skridskolopp på naturis. Vinterns lopp blir det trettonde i ordningen sedan starten 1999. Redan nu har vattentemperaturen sjunkit så pass i Mälaren att det vid nästa köldknäpp kommer att lägga sig is på delar av Vikingarännets klassiska bana mellan Uppsala och Stockholm.

– Intresset för att delta i Vikingarännet är mycket stort, efter två milda vintrar då vi tyvärr inte har kunnat genomföra loppet, berättar Vikingarännets generalsekreterare Anders Tysk. 300 funktionärer från de arrangerande föreningarna och plogare från de åtta kommunerna utefter den 80 km långa banan är nu väl förberedda att erbjuda en fin tävling. Vikingarännet är ett av de absolut största evenemangen utomhus i Sverige vintertid. En nyhet för året är Halvrännet, ett kortare alternativ (35 km) för dig som tycker att 80 km är väl långt. Halvrännet liksom Tjejrännet startar i Sigtuna. Målgångens placering beslutas några veckor innan loppet beroende på isläget, med Hässelby som det mest sannolika alternativet.

Många åker Vikingarännet. Flera kommer från Holland och Belgien….
Vikingadrevet03

Fotograf/Källa; Monica Johnson

– Med stöd från Stockholms idrottsförvaltning och kommunerna efter ordinarie banan räknar vi med att som alternativ få en fint plogad bana på Drevvikens is som den senaste veckan har haft regionens bästa åkyta. Förhoppningsvis kommer även Drevviken, som inte har de normala landpassagerna, att locka extra många Holländska åkare säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet. Om loppet genomförs på Drevviken blir Vikingarännets sträcka som vanligt 80 km (4 varv). Detsamma gäller för Tjejrännet och Halvrännet som blir 40 km (2 varv).

Vikingadrevet02
Vikingarännet arrangeras av Friluftsfrämjandet och Svenska Skridskoförbundet
Fotograf/Källa; Monica Johnson

Anmälan sker på hemsidan www.vikingarannet.com där också all information om evenemanget uppdateras löpande, inklusive isläget på banan. Genom att anmäla dig innan årsskiftet får du lägsta startavgift. Redan nu kan du träna på konstfrusna bandybanor och på Östermalms IP i centrala Stockholm.

För mer information kontakta:
Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet
070-5140180

Om Vikingarännet
Vikingarännet arrangeras av Friluftsfrämjandet och Svenska Skridskoförbundet i samarbete med Uppsala, Knivsta, Håbo, Sigtuna, Upplands Väsby, Upplands Bro, Järfälla kommuner och Stockholms stad. Vikingarännet kördes första gången 1999.

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr. Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet.  Läs mer på www.friluftsframjandet.se