Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Den 23 januari är Elens dag!

Foto; Daniel Dahlgren

El har möjliggjort hela vårt moderna samhälle. Förutom att ge oss ljus och värme har el bidragit till en fantastisk industriell utveckling och revolutionerat allt från hushållsarbete och sjukvård till kommunikation och fritid. Idag kan vi inte föreställa oss en vardag utan el. Om inte annat blir det väldigt tydligt när oväder orsakar störningar och strömavbrott. Sveriges elföretag är dessutom tillsammans med övriga energibranschen vårt lands viktigaste ekonomiska motor.
– ”Vi tyckte det var dags att ge produkten el den positiva uppmärksamhet som den förtjänar”, säger Kalle Karlsson, kommunikationschef på Svensk Energi. Inte minst är det viktigt att lyfta fram den nytta som elen ger och de miljövinster som kan uppnås med effektiv elanvändning. El har funnits i Sverige sedan 1870-talet och idag bygger vårt samhälle helt och hållet på system som behöver el för att fungera. Varje år investeras tiotals miljarder kronor för en trygg och tillförlitlig tillgång på prisvärd el. Det skapar tusentals arbetstillfällen, teknisk utveckling och exportintäkter.
Den svenska elproduktionen sker redan idag till 97 procent med mycket små utsläpp av koldioxid. Säker tillgång på el, producerad med goda klimat- och miljöprestanda, utgör grunden för ett hållbart samhälle. Trots detta saknar fortfarande 1,3 miljarder människor på jorden el.

ElensDag_GetGlowing728
Foto; Daniel Dahlgren

– ”I vår framtidsvision har vi mer medvetna och aktiva elanvändare, våra politiker har satsat på forskning och utveckling av ny teknik och vi använder energin så smart och effektivt som möjligt – bland annat med el i bilarna istället för fossila bränslen. Framtiden innehåller inte mindre el, men smartare använd el,” avslutar Kalle Karlsson.

Vill du veta mer?
Mer information finns på vår hemsida, www.svenskenergi.se