Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Eksjö – Mitt i den trolska småländska urskogen

Foto; Efraimstochter, pixabay

Under mina år har jag besökt många städer och orter i vårt avlånga land. Från Ystad i söder till Kiruna i norr. Alla orter har sin charm, sin historia. Vissa orter lägger man mer på minnet än andra och Eksjö är en sådan ort. När jag och min kära hustru, Anna, var unga fick hon jobb på Husqvarna fabrik som chefssekreterare. Hon var en fena på att stenografera och jag blev mycket impad av detta snabba skriftspråk och hur lätt och snabbt hon kunde följa med när man till exempel läste ur en bok. Själv gjorde jag min militärtjänst på A6 i Jönköping efter att jag fått förflyttning från P2 i Hässleholm. Så på helgerna brukade vi göra små utflykter runt Jönköping och Husqvarna. Gränna var förstås en plats vi besökte och köpte oss polkagrisar.

En helg bestämde vi oss för att åka till just Eksjö då en lumparkompis brukade berätta om staden. Det unika med just Eksjö var alla trähus och att de var och är så bevarade. Jag tycker att staden påminner lite om Boden, där jag bodde som liten knatte något år. Där finns också mycket trähus i den typiskt röda färgen. Vi bestämde att vi skulle stanna över helgen så vi boka hotell innan ni reste. Vi valde Eksjö Stadshotell, ett mycket genuint och trevligt litet hotell.

Eksjo680
Foto; Efraimstochter, pixabay

Det vi hade bestämt oss för att göra förutom att kolla in staden, de trevliga cafeérna och mysiga butikerna var att komma ut i naturen eftersom, Anna, satt inne på ett kontor hela dagarna och för att det var på försommaren, lagom varmt för ett besök ut i naturen. Skogen, sjöarna och hagmarkerna inbjöd till vandring och vi hade en liten picknickkorg med oss. Man kände verkligen historiens vingslag och fylls av intrycken från den vackra naturen runt Eksjö vare sig man som vi vandrar eller cyklar.
Vi kom tillbaka till hotellet längre fram på eftermiddagen, mot kvällen, trötta av all den friska luften. Nästa dag tänkte vi hyra cyklar och åka ut på nya upptäcktsfärder på denna ort, långt inne i Smålands djupa skogar.