Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Naturbruksgymnasiumet i Osby

Skotare. Foto; Sarccu, pixabay.com

Skogen har varit min arbetsplats den största delen av mitt liv. Först som anställd via Södra Skogsägarna, Domänverket, ( idag, Svea Skog ) Sydved och Skogsvårdsstyrelsen. Därefter som soloföretagare med erbjudna tjänster som mindre avverkningar och gallringar, röjning, plantering, markfällning av träd på tomt samt lättare trädgårdsuppdrag som gräsklippning, beskärning av fruktträd och rosor, ogräsrensning med mera. Började i skogen redan som 16 – åring då jag gick en utbildning vid Hörby Skogsbruksskola i Skåne, 1967.
Och hade jag fått leva om mitt liv så hade jag valt skogen igen. Bättre arbetsplats finns inte. Du får frisk luft, gratis motion/träning åtta timmar om dagen, goa jobbarkompisar som mest snackar jakt och fiske, ett självständigt jobb där du själv lägger upp din planering hur du tänker dig att avverka träden samt vacker natur på köpet. Att efter några svettiga huggartimmar sätta sig ner på en stubbe i skogen, ta fram kaffetermosen och smörgåsar att njuta av, är bättre än det bästa fikarum inne i stadens jäkt och stress.
Men idag skulle jag valt Naturbruksgymnasiet i Osby istället. De erbjuder så mycket mer än skolan i Hörby gjorde. Där fanns det bara skogsbruksutbildningen att välja på. Skolan i Osby erbjuder idag Jakt & Viltvård, Skogsbruk & Skogsmaskinteknik, Fisketurism och Vattenbruk, Vildmark & Äventyr samt Vildmark & Äventyr med utökad behörighet. Alltså, himla mycket mer att välja bland! Helst skulle jag nog valt alla för varje del hade varit lika roligt och inspirerande.

Alg_pixabay_1200x800
Skogens Konung, Älgen. Foto; pixabay.com

Hade man studerat Vildmark & Äventyr så hade jag fått prova på klättring, dykning, kajakpaddling och skidåkning utöver det vanliga friluftslivet så som vandring etc. Låter inte det helt underbart? Jag hade säkert också funderat på att läsa vidare till yrken som viltmästare eller biolog, eller kanske som förare i en skogsmaskin, skotare. Jag har visserligen gått en kortare utbildning som skotarförare i Växjö för efter den svåra stormen, Gudrun, sattes det in snabbutbildningar. Jag har också kört både Valmet och Timberjackskotare. Fast det var och är ändå som manuell huggare jag mått bäst.Gillar du skog och samtidigt vill hålla dig igång finns det väl knappast något bättre fysiskt jobb? Som manuell huggare får du lära dig om skogsskötsel, virkeslära och motor- och röjmotorsåg på skolan, precis som i Hörby. Men om man som jag är intresserad av djur, natur och jakt så är ju den inriktningen inte helt fel heller.

Det är synd att inte fler ungdomar upptäcker dessa fina yrkesområden. För i dessa dagar läggs det ju ner väldigt många gårdar och folk flyttar in till städerna och flyr skogen. Men naturen är ju en så viktig inkomstkälla för Sverige och ger så mycket tillbaka. Nuförtiden ses den mest som ett ställe att vara på fritiden och det är väl inte fel, men med rätt politik skulle här kunna skapas fler jobb för unga människor som idag går utan mål och mening med sina liv.