Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Se naturens vackraste ljusfenomen: Norrskenet!

En av naturens mest fantastiska underverk är norrsken enligt de som fått uppleva det. Visste du att världens bästa ställe att se detta är i Sverige? Detta enligt The Lonely Planet. Ändå är det fler svenskar som har varit till New York än till Lappland för att se norrskenet (!). Kanske dags att ändra på detta och boka en resa till Lappland för att se norrskenet innan för många turister har upptäckt detta!

När är bästa tiden att åka?

Kom ihåg att de bästa ställena för att se norrsken ligger långt norr om polcirkeln. Det betyder att man ska åka upp hit mellan oktober och mars eftersom himlen är som mörkast under denna period. Under den övriga tiden på året går solen nämligen knappt ner vilket gör att man inte kan se norrskenet! För att vara på den säkra sidan att molnen inte är i vägen är det en bra idé att boka in tre nätter. Har du turen kommer du att se norrsken tre nätter i rad!

Var ska man åka?

Abisko skall vara det bästa stället på jorden att se norrskenet för att vädret är betydligt klarare här än vid kusten. Dessutom ligger Abisko långt bort från tätbebyggelse vilket gör att natthimlen inte störs av ljusföroreningar. Skulle du ha oturen att missa norrskenet, eller om du inte vill åka så långt norrut kan du alltid istället spela Starlight Dazzle eller några av de andra natthimmel-inspirerade slotspelen hos Maria Casino. Eller varför inte åka söderut? “Sydsken” existerar faktiskt och märkligt nog så speglas ljusfenomenen vilket betyder att samma form och sker samtidigt i norr och söder.

En udda detalj är att norrsken förekommer lika ofta i Stockholm som i New York (!)vilket beror på att jordens norra mittpunkt för magnetfältet är i Kanada som gör att norrsken därför kan i sällsynta fall uppstå där.

Detta beror norrsken på

Elektroniska laddade partiklar från solen kolliderar med gaspartiklar i jordens atmosfär bildar det vackra ljusfenomenet. Detta sker enbart i jordens polarområde eftersom magnetfältet är som starkast här. Den vanligaste färgen är grön men färgen beror på vilken höjd partiklarna kolliderar och vilken typ av partikel som kolliderar. Därför kan det förekomma färger såsom lila, blå, rött och alla färgspektrum däremellan.

Extern budget