Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Helsingborg – en stad fylld av cykelhistoria!

Cykelfabriken King var störst i staden. Foto/Källa; Helsingborgs stad

Helsingborg  har starka kopplingar till cykeln, inte minst genom sina cykelfabriker. I Kulturmagasinet bevaras dessa velocipedminnen. Från en höghjuling, via den äldsta helsingborgstillverkade cykeln – till en gul Rex från 80-talet med ”bockastyre”.

I kulturmagasinet på Fredriksdal förvaras Helsingborgs stads museisamling. Här finns över 250 000 bruksföremål och fler än en miljon foton från nordvästra Skåne. Samlingarna växer ständigt, både genom donationer och inköp. En liten del av samlingen består av cyklar. Det handlar om cyklar som antingen tillverkats i Helsingborg eller nordvästra Skåne, eller som har använts här.

Tanken är att bevara en del av historien. Visst kan man tycka att det är konstigt att vissa är i så dåligt skick. Men vi konserverar bara, vi renoverar inte. Varje repa och rostfläck är en del av cykelns historia, säger Ricky Wrentner.

Han har jobbat på Fredriksdal museer och trädgårdar sedan år 2000 som museipedagog. Men även arkeolog, cykelentusiast och projektledare för 40-talshelgen i september, ett evenemang där stadskvarteren fylls av levande historia-grupper.

Helsingborgs historia är fylld av kopplingar till cykeln och cykling. Inte minst genom de fabriker som funnits i staden. Störst var ”King” som grundades runt 1920 av Ernst J. Pålsson och Erik Jonsson. De hade tidigare arbetat på Cykelfabriken Kärnan. King höll till på Trädgårdsgatan 15 fram till 1939 när det blev allt för ont om plats och fabriken flyttades till Hästhagsvägen på Gåsebäck. Under 40- och 50-talen tillverkade King, eller Fram-King som det kallades efter uppköpet av Uppsalatillverkaren Fram, även mopeder och till och med mopedbilen Fram-King Fulda.

Alla cyklar i vår samling har en historia, säger Ricky Wrentner och pekar på just en King av dammodell. Den har tillhört Ellagreta Nilsson som var född 1922 i Lärkeröd utanför Örkelljunga. Hon arbetade som sömmerska vid Hjelms fabriker och ska ha blivit påkörd av en bil och klarat sig med mindre blessyrer men med en cykel som blivit skrot. Som tur i oturen höll en cykelhandlare till precis bredvid, och han kom ut och erbjöd henne en King som hon sedan använde livet ut. Den finns idag finns i museets samling.

Ett annat fascinerande museiföremål som funnits i samlingen sedan 1940 är ”en velociped anpassad för elektrisk motor.” Den ska ha tillverkats under första världskriget, alltså för över 100 år sedan, och köptes in från ägaren Emil Jönsson för sex kronor.

Den äldsta helsingborgstillverkade cykeln vi har är en Wasa från 1902. De startade sin tillverkning 1894, och detta exemplar har de träfälgar som de flesta andra cyklar från denna tid har. I samlingen finns även mopeder, cyklar med påhängsmotor, minicykel och en riktigt gammal höghjuling.

Tyvärr är inte cykelsamlingen tillgänglig för allmänheten idag. Men det gick att se den när vi hade öppet hus för några månader sedan. Det är roligt att kunna visa upp våra samlingar för invånarna. Trots allt är det ju helsingborgarnas grejer, avslutar Ricky Wrentner.

Lämna ett svar