Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Intellektuell kroppsrebell och klubbfeeling på Stora scenen – världspremiär 15 mars

Life’s a show – Foto: Lennart Sjöberg

Den ene går tomhänt in i ett rum och kommer ut med ett mirakel. Den andra ägnar ett helt år åt faktainsamling. Vid världspremiären av Life’s a show den 15 mars presenterar GöteborgsOperans Danskompani nya dansverk av två internationella toppkoreografer: Hofesh Shechter och Marina Mascarell.

VÄRLDSPREMIÄR 15 mars 2019, kl 19 på GöteborgsOperan. Spelas till och med 14 april.

Katrín Hall, konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Danskompani är stolt över att presentera koreograferna bakom verken i Life’s a show: den poetiska rebellen Marina Mascarell och den explosive Hofesh Shechter.

Medan Hofesh Shechter påbörjar varje nytt verk från noll tillsammans med dansarna i studion – och kommer ut med ett mirakel, har Marina Mascarell ägnat ett år av tematisk faktainsamling för att skapa sitt enastående verk. Det ena verket koncentrerar sig på människan som individ, det andra på kollektivet. Men Valley och Contemporary dance förenas av att båda är angelägna och speglar mänskligt beteende och vårt samhälle, säger Katrín Hall.

Den Israel-födde, brittiske koreografen Hofesh Shechter är i dag en av världens mest uppburna koreografer – omöjlig att förutsäga men med en omisskännlig stil. Hans koreografier är anarkistiska, explosivt fysiska och virtuosa. Samtidigt ömsinta, medkännande och vibrerande. Han blandar satir med djupsinnighet, kaos med ordning och djurisk urkraft med mänsklig längtan.

Knuten till prestigescenen Sadler’s Wells presenterar han här sin första originalkreation i Sverige. Contemporary dance är roligt, dynamiskt, explosivt och väldigt fysiskt. Det blir cool klubbfeeling och ironiska blinkningar till musikvideos på Stora scenen med några av planetens bästa dansare. Multitalangen Hofesh står inte bara för koreografi utan även för musik och kostymer (tillsammans med Osnat Kelner).

Efter ett första möte med dansarna insåg jag att kompaniet har några av världens mest begåvade och mångsidiga dansare. Jag ser fram emot att driva deras fysiska förmåga till max, samtidigt som de tar min kreativitet till helt nya platser, sa han inför arbetet.
Se repklipp av Valley här: https://vimeo.com/320510917

Spanska Marina Mascarell, hyllad för Mongrel med GöteborgsOperans Danskompani (2015) är en intellektuell kroppsrebell som angriper sina ämnen som en forskare för att skapa politisk, intim poesi.

I Valley undersöker hon hur vi lever våra liv genom att spela roller och agerar likt skådespelare enligt inlärda mönster. I könsroller, ritualer och nästan allt vi gör. För henne är kroppen ett politiskt redskap:

Kroppen är det enda som ännu inte korrumperats. Vi lever i en värld där hjärnan länge varit överordnad kroppen och där våra tankar avkodats av såväl psykoanalys som algoritmer och där starka krafter vill kontrollera oss. I en sådan värld är det revolutionärt att fokusera på kroppen, säger Marina Mascarell.

Scengolvet i Valley domineras av stora sjok tjockt filttyg, med insydda, triangelformade förstärkningar, så att sjoken kan vikas till stabila, men bräckliga formationer – i en gigantisk origami.

För att ytterligare illustrera tematiken kring livet som skådespel, samarbetar Marina Mascarell med arkitekten Ludmila Rodrigues och multimedia-artisten Mike Rijnierse som tillsammans skapar sceniska rum av ljus.

Musiken i Valley är skapad av den hyllade popartisten Ben Frost.

Se repklipp av Contemporary dance här: https://vimeo.com/319041326

Mer om verken, team och medverkande här!

Lämna ett svar