Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Annelie Pompe föreläser under Spadagarna!

Annelie Pompe simmar med valhaj. Foto; Fred Buyle

Hon har satt världsrekord i fridykning, bestigit ”the seven summits”, simmar gärna med valhajar och har vandrat med före detta kannibaler. Men trots ett liv i flygande fart pekar tv-aktuella äventyraren Annelie Pompe på vikten av att stanna upp – och andas.

Nu föreläser hon på Marstrands havshotell och vill inspirera till inre harmoni – som gynnar naturen.
Under Spadagarna 7-9 april kommer Annelie Pompe, äventyrare, föreläsare, författare och yogainstruktör att ta med besökarna på en resa som går mot flera spännande håll.

–” Jag ska berätta om mina äventyr på höjden och i djupet, men också om mina inre äventyr. Jag hade aldrig klarat av mina äventyr utan mental träning, säger 38-åringen som i vår är en av deltagarna i SVT-programmet Mästarnas mästare”.

– ”Det var jätteroligt att vara med. Nya äventyr varje dag och trevliga människor. Jag skulle ha kunnat fortsätta i månader”.

Strapatserna och utmaningarna har avlöst varandra genom livet. På ett tre och en halv minuter långt andetag fridök Annelie ned till 126 meters djup och satte världsrekord i fridykning. Sedan besteg hon Mount Everest och de andra sex bergstopparna som ingår i ”the seven summits”.


Annelie Pompe bestiger Mount Everest. Foto/Källa; Annelie Pompe

– ”Jag har alltid gillat hav och berg och älskar idrott; att dyka så djupt som möjligt och klättra så högt som möjligt. Men naturen är en större drivkraft än själva prestationen. I grunden har jag en stor nyfikenhet och rastlöshet. Det finns så mycket att upptäcka”.

Mest fascinerande tycker hon att möten med djur är.
– ”Speciellt i havet. Mitt favoritdjur att dyka med är valhajar. De är mellan fem och nio meter långa och fina och snälla”, säger Annelie.
Andra hajar räds hon inte heller.
–” Det gäller bara att veta hur man ska uppföra sig”, menar hon.

Vill leva enkelt
Mest oförglömliga äventyret var till ett berg i Papa Guinea mitt i djungeln.
– ”Jag vandrade med lokala bybor, varav några hade varit kannibaler, och insåg att oj, vad lite man behöver egentligen”.
Där och då föddes tanken på att själv leva enkelt.
– ”Nu bor jag på en husbåt på 20 kvadratmeter. Planen är att bli självförsörjande och leva så miljövänligt som möjligt. Nu väntar jag på solceller till taket”.

Årets tema på Spadagarna är ”Saving the planet – for future generations”. Föreläsningen ”Otroligt högt och extremt djupt – tankar under ytan” knyter an till tankar kring hållbarhet. Utan några pekpinnar. Det finns det för många av i dag, tycker Annelie.

– ”Så fort man sätter sig bakom ratten i en bil eller på ett flygplan ska man skuldbeläggas. Samtidigt finns det stora fabriker som spyr ut gifter. Det finns inga proportioner, säger hon och menar att man måste börja i en annan ände”.

– ”När stressrelaterade problem och psykisk ohälsa ökat med 70 procent de senaste åren, hur ska man då orka tänka på hållbarhet? Nej, men ska börja med att ta hand om sig själv och sina närmaste. Sedan kommer omsorgen av miljön av sig själv. Då gör man det av kärlek”, säger hon.

Vägen till personlig harmoni står i fokus i Annelies nya bok ”En äventyrares guide till inre lugn genom mental träning, mindfullness och bättre andning”.
– ”I den har jag samlat övningar för att hitta sitt inre lugn. Är man lugn på insidan kan man hantera yttre påfrestningar mycket bättre”.

Hon menar att det handlar om att stanna upp, fråga sig vart man är på väg och att lära sig andas.
– ”Det handlar mycket om inställning. Det finns enkla verktyg som man kan använda i vardagen”.
Själen ska ha sitt liksom kroppen och själv kopplar Annelie av – i skog och mark och till havs.
– ”Naturen är min avslappning. Jag går, cyklar och paddlar”, säger hon.

Och hon älskar spa.
– ”Man blir så härligt lugn och avslappnad, säger Annelie och berättar att hon själv varit med och arrangerat tysta retreat i spamiljö”.
På Marstrands havshotell kommer hon även att hålla ett yogapass och med njutning för såväl kropp som själ i fokus vill hon ge besökarna ett positivt budskap:
–” Det jag vill att de ska ta med sig härifrån är vilken otrolig kraft vi har i våra tankar. Rätt inställning kan förändra livet”, säger Annelie Pompe.

Besök oss på SvenskaSpahotell.se
Svenska Spahotell är en förening för svenska högkvalitativa anläggningar med spaverksamhet. För medlemskap i föreningen krävs att man uppfyller samtliga uppställda kriterier inom de fyra hörnstenarna rörelse, vila, näring och beröring. För dig som gäst är därmed en anläggnings medlemskap en garanti att det finns ett högklassigt utbud av behandlingar och aktiviteter samt att dessa utförs av välutbildad personal.

Lämna ett svar