Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Bilsemester: Biluthyrning över hela Sverige!

Vidsträckta fjällvidder i Norrland. Foto; Tommy Olsson/Pixabay

Det finns de som hävdar att det bästa sättet att se och ta sig runt i Sverige är med bil. Det här ligger det något i eftersom landet sträcker sig 157 mil fågelvägen från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. Däremot är det inte alla som vill göra en resa genom hela landet. Istället kanske det är de södra, mellersta eller nordligaste delarna som lockar och som du och dina medresenärer vill utforska närmare. Och har du ingen bil eller bor du alldeles för långt ifrån området du vill åka till, går det alldeles utmärkt att hyra en passande bil.

Det vidsträckta Norrland

De som är bosatta i de södra eller mellersta delarna av landet och inte vill köra hela vägen upp till de nordligaste landskapen kan välja att flyga Luleå. Det är Sveriges sjätte största flygplats och norra Sveriges största. Det går därifrån att hyra bil i Luleå och på flygplatsen finns de fyra biluthyrningsföretagen Hertz, Avis, Europcar och Budget. Från den välkända studentstaden öppnas sedan det nordliga fjällandskapet upp sig.

De flesta som reser till Norrland vill utforska naturen och vandra i fjällandskapet. Abisko utgör starten på den kända Kungsleden och det är en härlig plats för de som vill vandra, oavsett om de vill gå hela vägen till Hemavan eller hålla sig till de kortare lederna. I Kiruna finns den hyllade restaurangen Spis och några mil utanför staden ligger det världskända Ishotellet. Jokkmokks fjätträdgård är en bra start för den som vill utforska Sareks nationalpark eller bestiga det 2106 meter höga berget Kebnekaise. Den som vill bila i Norrland bör däremot veta att landsdelen täcker närmare 60 procent av Sveriges yta och det är långa distanser mellan flera av de populära platserna.

Kungligt i mitten


Örebro Slott. Foto; Kattsussi/Pixabay

Är det mellersta Sverige med alla sjöar och kungliga herrgårdar och slott som lockar är Örebro en bra utgångspunkt. Enligt hyrbilguiden-se: Örebro ligger Sveriges sjätte största tätort mittemellan den norska gränsen och Stockholm. Landet är 50 mil som bredast och det går utan svårigheter ta sig från den östra sidan till den västra under en kortare bilsemester. Alla hyrbilar i Örebro inkluderar fri körsträcka och de nödvändiga försäkringarna. Ta en sväng utanför den historiska medeltidsstaden och upptäck omgivningarna. Det går att köra till Stockholm för en dag, men räkna med trafikstockningar och att det tillkommer trängselskatt. Det går att utforska sjöarna Mälaren och Värnen, som är Sverige största sjö. Runt dem finns såväl gamla slott och herrgårdar som forntidslämningar från vikingatiden.

Oändlig kust i söder

Det är inte bara svenskar som kör runt i södra Sverige under sommaren. Internationella turister från kontinenten kommer för att uppleva den svenska sommaridyllen i Skåne, Småland, Halland och Öland. För att ta sig runt i de sydliga landskapen krävs det nästan en bil, även om tågtrafiken är väl utbredd och det finns goda möjligheter för en cykelsemester. Universitetsstaden Lund är en bra utgångspunkt för att köra iväg i en sportigare modell eller minibuss och ta sig vidare till stränder, städer eller skog.


Öland. Foto; Lennart Hellerkrans/Pixabay

Det finns fina stränder på både öst- och västkusten och det går lika bra att bada i Östersjön som i Kattegatt. Det finns enorma skogsområden att utforska mellan skärgården på västkusten och Allvaret på Öland. Det finns moderna städer och svensk sommaridyll och det går att besöka nöjesparker som Tosselilla Sommarvärld, Astrid Lindgrens Värld och Ölands Djurpark. Det finns flertalet intressanta museer, arrangeras historiska stadsvandringar och det omfattande naturlivet passar de som vill campa och hajka.

Fler platser finns att utforska i Sverige och många av dem får nytt liv på sommarhalvåret. Samtidigt finns det platser som gör sig även under de andra årstiderna. Upplevelsen kommer då att vara helt annorlunda, men minst lika bra.

Lämna ett svar