Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Fem naturnära leder för sommarens cykelsemester

Våren är snart här och allt fler väljer att plocka fram cykeln. Sedan några år tillbaka har det skett ett rejält uppsving för cyklingen, som är ett både miljövänligt och många gånger prisvärt sätt att ta sig fram i vardagen. Men också under sommarledigheten väljer många att sätta sig på cykeln för en aktiv semester som kan upplevas helt i egen takt. Här följer tips på fem unika svenska leder för en minnesvärd cykelsemester i sommar.

1. Göta kanal

Sveriges mest kända vattentransportled är idag också ett av landets mest besökta resmål, med ca 3 miljoner besökare per år. Längs kanalen finns 87 km bilfri väg omgärdad av vacker natur och historiska minnesmärken. Möjligheterna till depåstopp är oändliga med slussning av båtar, keliga kanalfår och ett rikt utbud av restauranger, caféer och övernattningsmöjligheter. Miljön lämpar sig extra bra för barnfamiljer som på egna cyklar eller med hyralternativ vill uppleva fridfull cykling genom ett Sverige i miniatyr.

Exempel på sträckor:
Berg – Borensberg 20 km
Sjötorp – Tåtorp 35 km
Tåtorp – Karlsborg 55 km

Exempel på aktiviteter och sevärdheter:
Kanalkryssning, båtslussning, paddling, Karlsborgs fästning, Barnens minikanal, Motormuseum i Motala

Mer information på https://www.gotakanal.se/sv/cykelsemester/

2. Gotlandsleden

Med sin kombination av historia, nöjesliv och kontinentala känsla är Gotland sedan länge ett populärt semestermål för många svenskar. Att besöka Gotland på cykel är ett svårslaget alternativ för den som vill se mer än öns mest kända platser. Grusvägar av gotländsk kalk leder från Fårö i norr till Hoburg i söder, med möjlighet för besökare att stanna till vid gårdsbutiker, badplatser och historiska minnesmärken.

Exempel på sträckor:
Runt hela Gotland, Fårö – Hoburg

Exempel på aktiviteter och sevärdheter:
Visby ringmur, Gotska Sandöns badstränder, Gotlands Konstmuseum – Visby, Fornsalen på Gotlands museum, de medeltida stenkyrkorna

Mer information på https://gotlandscykeluthyrning.com/

3. Åre

Som en av Sveriges populäraste skidorter förknippas Åre ofta med vinteraktiviteter. Men även utan snö bjuder orten på fartfyllda semesteralternativ. Här finns möjlighet till downhillcykling vid Åreskutan och i Åre Bike Park, cross country-cykling på vindlande skogsstigar samt landsvägscykling. Oavsett vad besökaren väljer levererar Åre en mäktig inramning i form av ett storslaget och varierat fjällandskap.

Exempel på sträckor:
Downhillcykling vid Åreskutan och Åre Bike Park, skogsstigar och landsväg

Exempel på aktiviteter och sevärdheter:
Åre Glashytta, Åre Chokladfabrik, Explore Åre, Café Torget Åre, Åreguiderna, Åre Ljusfabrik, Åre hemslöjd

Mer information på https://aresweden.com/se-gora/cykla/

4. Mälardalsleden

Mälardalsleden är Sveriges äldsta cykelturistled och går runt sjön Mälaren. Sammanlagt finns möjlighet att tillryggalägga ca 440 km på vad som mestadels är lättcyklade vägar genom Mälardalens slättlandskap. Leden binder samman flera större städer, bland annat Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping.

Exempel på sträckor:
Mälardalsleden går genom Ekerö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Håbo, Enköping, Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga, Kungsör, Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred, Nykvarn, Södertälje, Huddinge och Stockholm

Mer information på https://visitvasteras.se/artiklar/upptack-malardalen-pa-cykel/

5. Kattegattleden

I kontrast till Mälardalsleden är Kattegattleden Sveriges yngsta cykelled, som officiellt invigdes den 6 juni 2015. Leden går utmed kusten mellan Helsingborg och Göteborg, genom små fiskelägen och sommarstäder som Båstad, Halmstad och Varberg. Sammanlagt sträcker sig Kattegattleden över 390 km, uppdelat över åtta delsträckor som bjuder på närhet till sandstränder, utsiktsplatser och flertalet kulturupplevelser.

Exempel på sträckor:
Helsingborg – Höganäs 22,2 km
Höganäs – Ängelholm 39,3 km
Ängelholm – Båstad 55,4 km
Båstad – Laholm – Halmstad 40,9 km
Halmstad – Falkenberg 57,2 km
Falkenberg – Varberg 39,2 km
Varberg – Kungsbacka 71,7 km
Kungsbacka – Göteborg 64,4 km

Exempel på aktiviteter och sevärdheter:
Höganäs museum & Konsthall, Järnvägens museum, Varbergs Fästning, Tjolöholms slott, Världskulturmuseet

Mer information på https://kattegattleden.se/

OM Göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen.
Farleden är öppen maj-september. www.gotakanal.se

Lämna ett svar