Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Gävle Symfoniorkester sätter lyssnarnas upplevelser i fokus

Gävle Symfoniorkester låter Gävlebor som inte har någon tidigare erfarenhet av symfoniorkestern tolka kända klassiska stycken i ny kampanj. Syftet är att sätta lyssnarens upplevelse i fokus och visa att det inte finns några felaktiga tolkningar. Med budskapet – Välkommen till en annan värld – vill man öppna upp för en ny publik till symfoniorkesterns kommande konserter.

Gävle tillhör en av få städer i Sverige som har en egen symfoniorkester med heltidsanställda musiker. Gävle Symfoniorkester erbjuder årligen ett konsertschema i världsklass och inför årets konserter lägga ett särskilt fokus på att öppna upp och bjuda in människor som inte vanligtvis besöker symfoniorkesterns konserter.

Många verkar tro att de inte har rätt att tycka till om klassisk musik eftersom de inte har någon erfarenhet av det sedan tidigare. Sanningen är att varje upplevelse är unik och att det inte finns några rätt eller fel. Vi vill med den här kampanjen visa att alla kan skapa sig sin egen tolkning och bjuda in dem som inte redan är frälsta att komma och uppleva klassisk musik, säger Örjan Hans-Ers,konserthuschef, Gävle Konserthus.

Sandra Skoog Santos 27 år från Bomhus är den första av fyra utvalda Gävlebor som fått tolka ett klassiskt stycke från en känd tonsättare. Sandra har lyssnat på Mozart Symfoni no.40, som Gävle Symfoniorkester spelar den 26 april, och fått beskriva sina känslor och vad hon upplevde när hon lyssnade. Sandras tolkning har sedan fått komma till liv i bild och text som nu kommer att utgöra grunden för kommunikationen i kampanjen. Tanken är att visa att det inte finns några korrekta tolkningar, utan varje tolkning och varje upplevelse är unik.

Det har varit både spännande och roligt att vara med och testa idén om att klassisk musik inte bara är för en viss typ av personer utan att det är för alla. Jag upplevde att musiken väckte känslor på ett annat sätt än den musik jag annars lyssnar på. Att det är instrumentalt gjorde att det handlade mer om mina känslor, inte sångarens. Jag kommer absolut fortsätta lyssna på klassisk musik och även dela det med min dotter, säger Sandra Skoog Santos.

Kampanjen som går under namnet – ”Välkommen till en annan värld” – kommer att synas i sociala medier, annonsering, digital utomhusreklam och på digitala storbildsskärmar under året med start under våren 2019. Sandras tolkning finns även att se som film på Gavlesymfoniorkester.se.

Sedan invigningen 1998 har Gävle Konserthus varit den naturliga arenan i Gävle för Musik, Mat och Möten. Konserter, kongresser, konferenser, event, middagar och föreställningar samsas med Gävles skönaste utsikt. I konserthuset har även Gävle Symfoniorkester, som firade 100 år 2012, sin hemmascen. Chefdirigent för orkestern är den karismatiske, i London boende, spanjoren Jaime Martín.

Lämna ett svar