Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Global Strike For Future 24 maj – i Stockholm, Sverige, världen

Foto/Källa; Chris LeBoutillier/Pixabay

Den 24 maj, två dagar före EU-valet har den snabbt växande ungdomsklimatrörelsen Fridays For Future utlyst en ny global strejkdag. Vid den senaste internationella strejken deltog minst 1,8 miljoner unga och stödjande vuxna i över 140 länder. Redan nu har engagerade på 80 orter runt om i Sverige anmält att de arrangerar klimatmanifestationer den 24 maj. I Stockholm blir det en stor marsch och samling med forskare och kända artister i Kungsträdgården.

Här finns kontakter till lokala grupper i Sverige
Här finns kartan över registrerade klimatstrejker och manifestationer i Sverige
Den snabbt växande rörelsen hämtar sin inspiration från den skolstrejk för klimatet som Greta Thunberg startade den 20 augusti 2018, tre veckor före det svenska riksdagsvalet. Rörelsen har växt i en takt som saknar historiskt motstycke, där unga med Greta i spetsen fyller gatorna, talar med världsledare, håller tal och framträder i nyhetssändningar och paneler världen över.

Den här gången fokuserar vi på valet till Europaparlamentet. EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar. Vi kommer inte ha chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu. De kommande fem åren blir helt avgörande för att vi ska ha en framtid, säger Isabelle Axelsson, en av dem som strejkat ihop med Greta Thunberg utanför riksdagen sedan i höstas.

Världens utsläpp måste börja minska i snabb takt redan nästa år och halveras inom tio år. Annars är risken stor att den globala uppvärmningen löper utom kontroll och gör det omöjligt att upprätthålla civilisationen så som vi känner den. Trots det satsas fortfarande stora pengar i ny kolkraft och oljefält. Utsläppen minskar inte heller.

EU och världens länder har inte agerat i tid. Vi befinner oss i en klimatkris. Vi går ut i strejk den 24 maj för att vi kräver att EU följer Parisavtalet, som de har skrivit under. Vi kräver att alla politiska och ekonomiska ledare börjar tala om klimatkrisen som den kris den faktiskt är, och att det nyvalda Europaparlamentet omedelbart sätter igång med klimatåtgärder som kan minska utsläppen tillräckligt snabbt för att vi ska hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader, säger Liv Hanérus, elev som var med och organiserade klimatmanifestationen i Gävle den 15 mars.

Partiernas valkampanj inför EU-valet den 26 maj har börjat komma igång, och det blir allt svårare för dem att förbigå klimatfrågan. En EU-undersökning av IPSOS Mori den 16 april visade att 77 procent av EU-väljarna har klimat -och miljöfrågorna som en av de viktigaste när de avgör hur de ska rösta.

Med strejken vill vi också påminna alla som kan att rösta i EU valet och att rösta för klimatet! Förra EU valet var valdeltagandet så lågt som 43 procent, enligt EU:s officiella siffror. Om alla röstberättigade tar sig i kragen och går och röstar för klimatet kan det göra verklig skillnad. säger Andreas Magnusson, 15 år och kontaktperson för klimatstrejkarna i Falun.

I Stockholm planeras en spektakulär marsch genom innerstaden från Humlegården till Kungsträdgården. Där kommer forskare, skolungdomar, klimatengagerade artister och vuxna samlas för att tala klarspråk om klimatkrisen och kräva en framtid.

Skolstrejken börjar kl 8.00 på Mynttorget/riksdagen och Gymnasieelever for future samlas på Sergels torg kl 11.30 för klimatmarsch till Mynttorget. Flera kända artister och hundratals körsångare deltar i Stockholm på fredag 15 mars för att visa sitt stöd för skolstrejkarna under Global Strike For Future. Det blir tal av Greta Thunberg och andra skolstrejkare, yrkesgrupper och Martin Hedberg, meteorolog.

Här uppdateras programmet och hålltider för Global Strike For Future 15 mars vid Mynttorget/riksdagen

Tjuvjakt, Smith & Thell, Petra Marklund, Menke och en och annan hemlig gäst kommer att spela varsin låt under skolstrejken.

Klimatmarsch med Gymnasielever for future

Kl 11.30 är det uppsamling vid Sergels Torg för klimatmarsch till Mynttorget/riksdagen.

Så här skriver Gymnasielever for future i sitt upprop: ”Ingenting är viktigare än klimatet. Så, hur kan just du göra skillnad? Visst, du kan flyga mindre, äta vegetariskt och åka kollektivtrafik överallt. Men hur kan du som tonåring i ett litet land påverka världen?

Du kan göra det här. Du kan dela detta med alla du känner. Du kan gå på strejken tillsammans med oss, och skicka ett tydligt meddelande till politikerna och företagen: Sveriges ungdom bryr sig om framtiden, och vi har fått nog”.

Här listar Gymansieelever for future alla skolor varifrån elever kommer att delta

ChoirsForFuture

Under hashtagen #ChoirsForFuture samlas minst 24 körer, däribland skolkörer, och ett stort antal enskilda körsångare i alla åldrar för att sjunga tillsammans.

Vi sjunger för att visa hur många vi är som tycker klimatfrågan är viktig, och för att visa vårt stöd för skolstrejken. Vår uppgift är att tillföra känslor i klimatdebatten, vi vet ju att många låter bli att agera trots att de känner till fakta om klimatkrisen. Att sjunga tillsammans är också ett sätt att få energi och orka fortsätta, säger Maria Peters, en av körledarna

Vi har haft flera öppna rep där alla som vill har kunnat komma och öva på låtarna, och det är jätteroligt att se hur engagerade människor är i klimatfrågan. Och så är det himla kul att sjunga ihop, det blir en väldigt härlig stämning snabbt under repen, säger Cecilia Åslund.

På torsdag 14/3 kl. 18.30 är det en sista stor repetition i EricEricssonhallen på Skeppsholmen.

Även andra städer ordnar ChoirsForFuture, t.ex Kalmar, Umeå, Örebro och Västerås.

Facebookeventet ChoirsForFuture -sjung för klimatet!

Program/ hålltider

8.00-15.00 Klimatstrejken vid Mynttorget
11.30 Uppsamling vid Sergels Torg för klimatmarsch till Mynttorget

Vid Mynttorget/riksdagen
10.45: FFF-grupperna talar (writersforfuture, teachersforfuture, psycologistforfuture mfl)
12.10 Musik av Smith & Thell,
12:20 Tal av Greta med fler skolstrejkare. Tyst minut.
12:30 Meteorolog Martin Hedberg
12.40 Musik av bl a Petra Marklund, Menke, Tjuvjakt
14:00 Choirs For Future – Sjung för klimatet
14.20: Avslutande ord från konferencierer
Därefter Slagverks-jam och Städ-rave

Det gemensamma budskapet inför Global Strike For Future 24 maj är:

1.  Lyssna på forskarna
2. Följ Parisavtalet
3. Stoppa uppvärmningen under 1.5 grader
4. Politiker på alla nivåer, lokalt, nationellt och internationell bör deklarera nödläge för klimatet.
5. Vårt mål är att på rättvisa, demokratiska och jämlika grunder bevara och förvalta en levande planet för kommande generationer. Alla behövs, alla är välkomna och värda att lyssna till.

För mer information

Länk till evenemang den 24 maj.

Länk till manifestationen i Stockholm

Länk till kartan över registrerade klimatstrejker och manifestationer i Sverige

Länk till kontaktpersoner FridaysForFuture-grupper i Sverige

Länkar med information om manifestationer globalt

Länk till den europeiska opinionsundersökningen av IPSOS Mori

Länk till den svenska opinionsundersökningen

Kontaktpersoner på några orter:
Andreas Magnusson, elev i Falun, a.magnusson04 at gmail.com, 072-510 13 80

Isabelle Axelsson, elev i Stockholm, isabelle01axelsson at gmail.com 072-3238829

Liv Hanérus, elev i Gävle, liv.hanerus at skola.gavle.se, 079-335 96 13

Jens Rundberg, Umeå, jens.rundberg at gmail.com, 070-2927599

Anna Bokström, Malmö, annabokstrom72 at hotmail.com, 076-2382321

Nätverket KLIMATSVERIGE
Samlar ett 90-tal föreningar och även enskilda personer som tar klimatforskningens varningar på största allvar. Vi vill att Sverige går före i en snabb och rättvis omställning till ett samhälle som respekterar planetens ekologiska och klimatmässiga gränser.

Läs mer om nätverket på www.klimatsverige.se

Under hösten 2018 bildades ett löst nätverk med anledning av Greta Thunbergs klimatstrejk och #FRIDAYSFORFUTURE.
Läs mer här: www.fridaysforfuture.org

Den 15 mars 2019 arrangerades en första Global Strike For Future. Minst 1,8 miljoner unga och stödjande vuxna i över 140 länder manifesterade för klimatet. Hittills har det klimatmanifesterats utanför drygt 150 kommunhus och vid riksdagen i Sverige. Gretas initiativ har inspirerat människor över hela världen att arrangera manifestationer.

Lämna ett svar