Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sommarens nya utställningar glöder!

Nyfiken på smide? Årets sommarutställningar berättar om det formbara järnet, hantverket bakom och skrönorna som följer i dess spår. I maj slår vi upp portarna till 800 grader – smedjan, stålet och skrönorna på Nääs & Järnsmeden – i myt och verklighet på Forsviks bruk.

Järnsmeden – i myt och verklighet
Här får vi lära känna smeden och smidet i myter och verklighet. Vi får veta hur smedens roll förändrats från åren som resande och bysmed, genom industrins framväxt och till dagens konstsmide.
I utställningen möter vi också konstsmidesmästare Therese Engdahl från Husaby – en av traditionsbärarna av smedyrket. För även om smedens roll i samhället har ändrats genom åren så lever den uråldriga tekniken kvar i släggan, städet och elden.  Therese Engdahl att inviger utställningen kl. 13.00 den 18 maj. Pågår fram till den 15 september.

800 grader – smedjan, stålet och skrönorna
Vad är skillnaden på järn och stål? Är det japanska stålet verkligen bäst i världen? Och varför ville man att en jungfru skulle kissa i härdkaret? Kliv in i 800 grader, Slöjd & Byggnadsvårds senaste utställning om varmsmide. Utställningen beskrivs som en ”Smide for dummies” och berättar om material, historia och smideshantverket utan krav på förkunskaper. Inbakat i utställningen finns skrönor och vanliga missuppfattningar om smide. Varför tror många till exempel att japanskt stål är överlägset och hur kommer det sig att man lade gravmull under ässjan förr?

Premiär 11 maj kl. 11 på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs
11.30 visar och berättar hemslöjdskonsulent Tobias Havaas om utställningen. Därefter, kl. 12 har du själv chansen att känna på hantverket i en tillfällig liten smedja utanför. Både vuxna och barn kan prova på att smida en krok eller halssmycke till självkostnadspris.

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Lämna ett svar