Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Premiär för mat- och cykelfest utmed Kattegattleden 25-26 maj

Foto/Källa; Destination Falkenberg

25-26 maj är det premiär för mat- och cykelfesten Smaka på Kattegattleden.

Den 25-26 maj är det premiär för Smaka på Kattegattleden. Mat- och cykelfesten ger deltagarna en chans att cykla en runda i vacker natur och provsmaka lokala läckerheter längs vägen. Tio olika rundor finns att välja på, från Helsingborg i söder till Kungsbacka i norr, alla med sin egen prägel. Men för den som vill vara med på festen gäller det att snabbt köpa biljett – intresset är stort och många av rundorna är så gott som fullbokade.

Snart får mat- och cykelsugna chansen att ge sig ut på en unik och smakrik upplevelse i Halland och Skåne. Den cyklande matfesten Smaka på Kattegattleden går av stapeln 25-26 maj. Tio smakrundor står på programmet, samtliga med sin egen prägel. Här finns allt från lugna cykelturer till mountainbiketurer med mer puls.

Gemensamt för alla rundor är att cyklisterna får ett unikt tillfälle att smaka på mat och dryck och möta personerna bakom småskaliga mat- och dryckesföretag kring Kattegattleden. Vingårdar, restauranger, chokladtillverkare, gårdsbutiker, caféer, kafferosterier och andra aktörer inom mat och dryck deltar.

Evenemanget är ett samarbete mellan lokala entreprenörer och mataktörer, kommunerna längs Kattegattleden samt Region Skåne och Region Halland. Både Halland och Skåne är spännande matregioner och vårt fokus är att utveckla måltidsturismen. Där är det hållbara och lokalproducerade otroligt viktigt. Man fokuserar också på naturturism, som cykel och vandring och Kattegattleden som vann utmärkelsen Årets Cykelled i Europa 2018 är en sådan satsning. Nu kan man kombinera mat och cykel i en enda stor fest som blir  fantastiskt roligt, och besökarna kommer att kunna upptäcka massor med nya smak- och cykelupplevelser längs Kattegattleden.

Intresset har varit stort, och många av de tio rundorna är i stort sett slutsålda sedan länge. På flera håll har extrarundor satts in. I Halmstad arrangeras evenemanget av Kalle Svensson, mer känd som KiteKalle:

Vi anade att det kunde bli ett bra evenemang, men är faktiskt överväldigade av responsen! Intresset för event kring cykel och mat är uppenbarligen stort, för våra 120 biljetter försvann i ett nafs. Nu har vi bara enstaka ströplatser kvar, men planerar redan att arrangera liknande cykel- och matevenemang framåt hösten, säger Kalle Svensson.

Rundorna i korthet

1. Helsingborgsrundan. 15 km. Smakstopp: Brödkultur, Lakritsfabriken, Ebbas fik, Ålgrändens Ost & Delikatesser, Helsingborgs Bryggeri.

2.
Trädgårdsälskaren. 30 km. Smakstopp: Sofiero, Café Bistro, Arilds Vingård.

3.
Kullaturen. 25 km. Smakstopp: Tunneberga Gästgifvaregård, Kullasparris, Flickorna Lundgren, Växthuset i Brunnby, Kullabergs Vingård, Kryddiga Perenn, Krapperups kaffestuga, Ellagårdens bär, Kullabygdens Vanilj & Choklad.

4.Smaka på Kullabygden. 30 km. Smakstopp: Höganäs bryggeri, Krapperups Kaffestuga, Arilds Vingård, Flickorna Lundgren, Fabriken.

5.
Vejbystrand. 10 km. Smakstopp: Vilt & Gott, Vejby Vingård, Sandgårdens Skafferi, Bjäre Fisk & Skaldjur, Vejbystrands Vandrarhem/B&B.

6.
Båstad. Guidade mountainbiketurer där kaffe och fika ingår. Totalt ca 3 timmar.

7.
Falkenbergsrundan. 16 km. Smakstopp: Skrea Ost, Prostens Pizza, Båta Kåsan med Suseå Choklad och Slöinge Kafferosteri, Falkenbergs Strandbad.

8.
Onsala, Utvalda pärlor längs Gottskärsvägen. 5 km. Smakstopp: Båt- och Sjöfartsmuseet, Zigges BBQ, Hönö Fisk, Gula Stugans, Fru Pilos Praliner, Gottskär Hotell, Gottskär Hotells Café, Tre Toppar.

9.
Åsa, Det Stora Mattrampet. 28 km. Smakstopp: Kvia Grönsaker, Naturum, Bräutigams, Hallands Kombucha, Mariebergs Gårdsbutik, Kvarnbageriet, Hamra Gård, Gårdsbageriet i Idala och I’m Coffee

10
Halmstad Smakrunda. 30 km. Smakstopp: I am Coffee, Krantz Brödbod, Tylebäck Hotell & Konferens, Vilshärads Gårdsbutik, Heagårds Skafferi, Strandlida Bryggeri, Skånskan, A little Party – Champagnebaren.

Mer information om Smaka på Kattegattleden: www.smakapakattegattleden.se
Läs mer om Kattegattleden: www.kattegattleden.se

Kattegattleden är den första nationella cykelleden i Sverige. 395 km lång sträcker den sig utmed kusten från Helsingborg och Göteborg, hela vägen genom Halland. Den invigdes 6 juni 2015 och tilldelades 2 mars 2018 utmärkelsen ”Årets cykelled i Europa”. Kattegattleden drivs i samarbete med kommunerna längs leden, Trafikverket samt Region Skåne/Tourism in Skåne och Region Halland. Ledhuvudman är Region Halland. www.kattegattleden.se

Lämna ett svar