Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Biologiska Mångfaldens Dag idag 22 maj

Majviva. Foto: Erik Hansson

Arrangörer runt om i landet har gjort en jätteinsats med att skapa fler aktiviteter än vi hade kunnat drömma om. Nu är det dags att hjälpa dem genom att se till att det kommer folk på alla aktiviteter. Så berätta gärna för era vänner och bekanta om vad som händer i deras närhet. Dela Facebook-evenemang, tipsa medier, boka själv in att du ska delta på aktiviteter och sprid vår samlingssida med allt som sker: https://www.biomfdag.se/aktiviteter-karta 178 aktiviteter, guidningar, föreläsningar, temadagar, utställningar och mycket annat arrangeras i samband med Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Hjälp oss gärna sprida detta så att så många som möjligt kommer ut i naturen och får uppleva och inse vikten av en biologisk mångfald.
Se vad som händer i din närhet!

Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte av WWF
En som ser fram emot den här dagen är Rebecka Le Moine, som blev utsedd till Årets miljöhjälte 2018 av WWF tillsammans med Malena Ernman! Rebecka är förstås obeskrivligt glad över priset, och alla gratulationer som hon nästan drunknat i. Det är som hon berättar, att det är tillsammans vi gör skillnad. Hon hoppas nu alla blir taggade till detta års biologiska mångfaldens dag och hoppas alla naturvänner och miljökämpar vill vara med och fira våra medarter då! Om ni går in och läser på hemsidan, www.biomfdag.se, finner ni många tips på olika aktiviteter som du som privatperson, förening, skolklass med flera kan hitta på den här dagen för att göra dagen till en åminnelse om hur viktig vår natur är för allmänheten, nära och kära! Det finns även en Facebooksida, som du kan bli medlem i för att få tips och råd.


Rebecka le Moine, vinnare av Årets Guldbäver 2017. 

Biologiska mångfaldens dag
Internationella dagen för biologisk mångfald är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas den 22 maj varje år. Dagen instiftades i december 1993 och datum fastställdes 2000 till den 22 maj. Med dagen vill FN påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden. Ungefär en femtedel av alla djurarter riskerar utrotning och i genomsnitt försvinner en art per månad. Av 7000 växtarter som människan odlat under jordbrukets långa historia är det enbart 30 arter som idag bidrar till den mat vi äter.
KÄLLA; Wikipedia

Biologiska mångfaldens dag 22 maj Ett urval av alla som engagerar sig i Biologiska mångfaldens dag 22 maj:
Naturum Höga Kusten
Havets Hus
Sveriges entomologiska förening
Linsells Vandringsförening
Club300 Sweden
Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum
Station Linné
Naturum Ottenby
Svenska Rovdjursföreningen
Naturum Falsterbo
Kullabergs naturreservat
Svenska Ekoturismföreningen
Biosfärområde Östra Vätterbranterna & Gränna Skogsgrupp
Trollsländeföreningen & Store Mosse Nationalpark
Skydda Skogen och Klimataktion
naturum Stendörren Länsstyrelsen i Södermanlands län
Stockholms naturskyddsförening
Tyresta nationalpark
Biodlarna – Sveriges Biodlares Riksförbund
Naturskyddsföreningen
BIOTOPIA
ArtDatabanken
Upplands Botaniska Förening
UOF Upplands Fågelskådare
Fältbiologerna
Föreningen Tegelsmorasjön
Stockholms universitet
Världsnaturfonden WWF
Upplandsstiftelsen. Friluftsliv, naturvård och naturskola
Sebastian Kirppu Helena Björnström Naturskyddsföreningen Värmland
Göteborgs botaniska trädgård
Naturum Hornborgasjön
Mossornas Vänner
Västkuststiftelsen
Älvräddarnas Samorganisation
Studiefrämjandet
Naturfotografiska

 

Lämna ett svar