Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Ny gratisfärja till Djurgården – Djurgårdsaktörer bjuder på resan

Gratisfärjan till Djurgården invigdes idag av dess initiativtagare tillsammans med trafikregionrådet. De som bjuder på resan är Gröna Lund, KDF, Liljevalchs, Pop House, Skansen, Stromma och Vasamuseet. Den 28 juni, var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården. Ett antal aktörer på Djurgården anser att tillgängligheten till Skandinaviens populäraste besöksmål behöver förbättras och går därför samman och finansierar en färja som trafikerar vattnet mellan Nybroplan och Djurgården under en månad sommaren 2019.

Stockholmare och besökare i staden kommer under perioden 28 juni till 28 juli att kunna åka gratisfärjan sträckan Nybroplan – Allmänna Gränd på Djurgården fyra gånger per timme i båda riktningar mellan klockan 10.00 och 16.00. Detta helt utan kostnad, som namnet antyder.

Tillgängligheten till Djurgården behöver förbättras. Stockholm är öarnas stad och det finns gott om plats för mer båttrafik. Genom vårt initiativ vill vi uppmärksamma det och samtidigt kunna bjuda våra besökare på en smidig och vacker transport till Djurgården, säger Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter.

Över en miljon besökare kommer under juli månad att besöka Gröna Lund, Pop House, Liljevalchs, Vasamuseet, och Skansen. Samtidigt förväntas lika många besökare njuta av en promenad, en picknick eller ett besök på någon av alla övriga attraktioner, museer eller restauranger på Djurgården. Under denna period når de befintliga transportmedlen till Djurgården sitt kapacitetstak.

Vi samarbetar runt hållbarhet och har en vision om ett bilfritt Djurgården. Tillsammans förespråkar vi en mängd kloka färdsätt att ta sig hit. Problemet är att de inte räcker till. Den nya färjan blir vårt bidrag, säger Camilla Zedendahl och fortsätter:

Nu går vi före och visar att det finns plats för fler transportalternativ. Och i en stad som Stockholm borde vattenvägarna vara ett självklart alternativ.

Detta är ett välkommet tillskott för resor, mänskligt liv och rörelse i Stockholmstrafiken. Ett tillskott som jag är väldigt glad över att se bli verklighet, inte minst då vi behöver fler initiativ vid sidan av den ordinarie kollektivtrafiken. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla som bidragit till att förverkliga denna linje från tanke till initiativ och trafikstart. Vi behöver fler att sådana samarbeten och inslag i en växande Stockholmsregion, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL.

”Gratisfärjan till Djurgården” körs av M/S Djurgården 4 och M/S Djurgården 7 och finansieras gemensamt av Gröna Lund, Pop House Sweden, Liljevalchs, Vasamuseet, Skansen, Stromma Sverige samt Kungliga Djurgårdens förvaltning. De båda färjorna har plats för 98 gäster vardera. Under perioden 28 juni till 28 juli trafikerar färjorna sträckan Nybroplan–Allmänna Gränd på Djurgården fyra gånger per timme i båda riktningar mellan klockan 10.00 och 16.00, vilket innebär 48 turer/dag.

Kungliga Djurgårdens Intressenter arbetar med en långsiktigt hållbar utveckling av Djurgården som besöksmål utifrån gemensamma värderingar. Som Skandinaviens främsta besöksmål är Djurgården viktigt för såväl stockholmare som turister och besöksnäringen i stort.

Genom samverkan utvecklar man tillsammans denna del av Nationalstadsparken.

Läs mer här! (Extern länk)

 

OM Gratisfärjan till Djurgården
Initiativet till Gratisfärjan till Djurgården kommer från – och finansieras av, Gröna Lunds Tivoli, Liljevalchs, Pop House Sweden, Skansen, Stromma Sverige, Vasamuseet samt Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Kungl. Djurgårdens Intressenter samlar och engagerar drygt 50 aktörer på Djurgården. Tillsammans välkomnar Djurgården över 15 miljoner besökare. Under de närmaste åren investerar aktörerna som utgör helheten Royal Djurgården mångmiljardbelopp i denna besöksattraktion som ständigt utvecklas och växer. Genom Kungl. Djurgårdens Intressenter samverkar aktörerna för att hållbart utveckla Djurgården som besöksmål och stärka dess position som Skandinaviens främsta attraktion.

Lämna ett svar