Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sveriges mest populära köpcentrum

Vi svenskar älskar att besöka stora köpcentrum och spendera en heldag bland dess butiker. Jakten på fynd är någonting vi länge har funnit underhållande, och att nyttja erbjudanden är vi också bra på.

I Sverige är vi inte bara förtjusta i att strosa runt i olika butiker, vi är måna om att jämföra priset på olika varor, så att vi inte går miste om ännu bättre dealar. Extra duktiga är vi på detta idag när sådant är så smidigt att kolla upp på nätet.

Vår köplust har resulterat i flera enorma köpcentrum på svensk mark. Vi listar de som för ett par år sedan omsatte mest pengar enligt HUI Research.

Kungens Kurva

Med pendelavstånd från centrala Stockholm ligger det majestätiska köpcentret Kungens Kurva i Huddinge kommun. I denna utkant ligger flera av de största företagen vi stöter på i Sverige: Clas Ohlson, Elgiganten och världens största IKEA-butik, för att nämna några. 2017 omsatte Kungens Kurva otroliga 7,6 miljarder kronor, vilket ger köpcentret en trygg position som Sveriges största.

Barkarby Handelsplats
I Stockholmstrakterna fortsätter vi att hitta Sveriges största köpcenter. I Barkaby finns det köpcentrum som år 2017 omsatte näst mest pengar. Detta handelsmecka består av hela tjugosju butiker och utöver de största affärerna finns även en hel del mindre alternativ. Exempelvis har de Granngården, butiken för den som gillar växter och odling, och det danska modeföretaget By Malene Birger.

Gekås, Ullared
De flesta hade nog räknat med att köpcentrumet i Ullared skulle vara det självklara att omsätta mest pengar. Inte minst sett till dess kommersiella skjuts med tv-program. Men vi finner det trea på listan, med en omsättning på 5,9 miljarder kronor. Hit kommer folk från hela Sverige för att handla så många varor de bara kan till bra pris. I år kampanjar de med ett erbjudande som låter deras kunder betala om 90 dagar efter att de varit där. Har du ännu inte besökt Ullared har du ett roligt äventyr framför dig.

Erikslund
Ett av Sveriges största köpcenter är Erikslunds, som ligger i Västerås. Detta moderna ställe har över 6,5 miljoner besökare varje år och fler än 80 butiker som fyller ens alla möjliga behov. På Erikslunds köpcentrum finns de stora aktörerna men också många lokala, som ger besökarna en mer komplett upplevelse och shoppingtur. Vad gäller parkering är Erikslund väldigt generösa med över 3500 platser att ställa bilen på. Med en omsättning på 5,8 miljarder år 2017 omsatte Erikslunds köpcentrum snäppet mindre än det i Ullared.

Tornby
Detta köpcentrum ligger i utkanten av norra Linköpings industriområde. Även här finns gott om marknadsledande butiker och mer nischade som sätter deras egna prägel. Själv byggnaden kallas för “Ikanohuset”, som tillhör familjen Kamprads internationella företag Ikano, så med andra ord hittar du ett IKEA även här. Tornbys köpcentrum omsättning för ett par år sedan var även den rejäl med 5,6 miljarder.

Utöver de ovan nämnda har Sverige flera gigantiska köpcentrum. Inte minst Mall of Scandinavia i norra Stockholm där vi hittar den stora IMAX-biografen, Nordstan i Göteborg och Ingelsta i Norrköping.