Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Extrem värme, deltagarrekord och banrekord när KIA Fjällmaraton Årefjällen inleddes

Bilden ovan; Moa Lundgren putsade banrekordet under årets upplaga av Salomon 27K, som bjöd på mäktiga vyer och folkfest med extrem hetta som en extra krydda!

27 juli – Salomon 27K och Välliste Runt

Extrem värme, deltagarrekord och banrekord i damklassen på Salomon 27K när KIA Fjällmaraton Årefjällen inleddes!

För tredje året i rad bjöd Årefjällen på ett fantastiskt väder under inledningen på Fjällmaratonnveckan.Sol och extrem värme med temperaturer på över 30 grader gjorde den normalt krävande banan på 27 km ännu mer utmanande. Det var många deltagare som nyttjade fjällbäckarna i försök att kyla ned sig och aldrig tidigare har det serverats så mycket vätska på stationerna. Med deltagarrekord i båda loppen blev det totalt 843 startande under dagen.

Salomon 27K:s bana på 27 kilometer tar löparna över tre fjälltoppar i södra Årefjällen vilket medför att det också är 1150 höjdmeter som ska avverkas innan målet nås i Trillevallen. Loppet beskrivs som ett av de vackraste loppen i Sverige.

I damklassen blev det en rejäl putsning av banrekordet av Moa Lundgren, som sprang in på 2:11:35 trots den extrema värmen.

Bilden ovan; Herrklassen vanns av den finske löparen Henrik Ansio som sprang in på 2:01:28 vilket är väldigt nära Petter Endahls banrekord från 2017.

Salomon 27K innebar även den första etappen av årets nyhet under Fjällmaratonveckan, Tour de Fjällmaraton. De två historiska första innehavarna av de oranga ledarvästarna blev Lena Trillelv och norske Jo Ingard Forseth. Tour de Fjällmaraton innebär en etapptävling med sex deltävlingar under åtta dagar vilket innebär en total distans av 90 kilometer och total stigning på 5000 höjdmeter. Tourdeltagarna fortsätter med etapp två på måndag kväll i form av en specialsträcka på 8 km med tuff avslutning upp till målgången vid Copper Hill Mountain Lodge.

Dagens andra lopp var Välliste Runt där herrklassen vanns av Erik Melin-Söderström från Trångsvikens IF på 1:06:13 och damklassens segrarinna var Karin Koci från Uppsala på 1:24:18. Välliste Runt är 13,5 kilometer och har 550 höjdmeters stigning. Det är ett perfekt instegslopp för de som vill testa på fjällöpning.

Huvudloppet KIA Fjällmaraton, 43 km och 2100 höjdmeter, den 3 augusti

Veckan fortsätter med totalt åtta lopp och avrundas med det prestigefyllda huvudloppet KIA Fjällmaraton, 43 km och 2100 höjdmeter, den 3 augusti med närmare 700 startande. En utmaning för kroppen och en hälsoresa för själen. Fjällmaraton som numera består av en hel vecka med olika lopp lockar stora och små, gamla och unga till Sveriges vackra fjällvärld.