Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sveriges populära konsert- och sportarenor!

Det råder ingen brist på varken sport- eller konsertarenor i Sverige. Det finns en större arena i nästan varje (stor) stad och de flesta är så kallade multiarenor och är anpassade för både sport och musik. Några arenor har bättre kapacitet än andra, och vi tar en närmare titt på de populäraste och största arenorna i landet.

(Nya) Ullevi i Göteborg

Ullevi är Nordens största arena. Den invigdes till fotbolls-VM 1958 under namnet Ullevi, men på grund av flertalet renoveringar har den i folkmun kommit att kallas för Nya Ullevi. Vid konserter har den kapacitet för 75 000 åskådare och rekordet slogs när hemmasonen Håkan Hellström spelade för 70 144 personer 2017. Antalet åskådare blir något mindre vid sportevenemang och kapaciteten sträcker sig då till 43 000 platser.

Till skillnad mot vad många tror är Ullevi inte IFK Göteborgs hemmaarena. De spelade visserligen säsongens tre första matcher där men i vanliga fall håller de till på Gamla Ullevi, som även är damlandslaget hemmaarena. Det allsvenska laget ligger för närvarande på en sjätteplats i tabellen och odds tips och nyhetssajten bet365 rapporterar att de nyligen sa upp sin andremålvakt Erik Dahlin. Enligt sajten har de oddsen 41.00 för att vinna Allsvenskan och oddsen 6.00 för att sluta bland de tre bästa.

Friends Arena i Solna

Sveriges nationalarena är Friends Arena i Solna. Den invigdes 2012 och har en maxkapacitet på 75 000 åskådare. Det är norra Sveriges modernaste multiarena och har tagit emot världsartister som Beyoncé, Iron Maiden och Ed Sheeran. Rapparen Eminem har publikrekordet från 2018 med 57 520 åskådare. Under hösten och vintern kommer fler världsartister att spela på arenan. Cher kommer med sin turné den 17 oktober och Ozzy Osbourne och Judas Priest spelar den 22 februari 2020.

Friends Arena är också AIK och svenska herrlandslagets hemmaarena. Den uppfyller FIFA och UEFA:s krav för att vara en internationell fotbollsarena och 2017 spelades Europa League-finalen mellan Manchester United och Ajax där. Nästa gång herrlandslaget spelar där är den 8 september, då de möter Norge i en viktig EM-kvalmatch.

Malmö Stadion i Malmö

Precis som Ullevi byggdes Malmö Stadion till VM 1958. Det är Sveriges fjärde största arena med en kapacitet på 26 500 åskådare, men den ska rivas. I alla fall om planerna går igenom. 2009 flyttades alla Malmö FF:s matcher till den nya Stadion, som tidigare kallade Swedbank stadion. Sedan dess har det arrangerats konserter och friidrottstävlingar på den gamla arenan. Förra året lades det fram ett förslag om att arenan skulle byggas om till en inomhusarena och att området skulle ge plats för bostäder.

Tele2 Arena i Stockholm

Tele2 Arena är en av Sveriges främsta multiarenor. Tack vare det skjutbara taket kan den användas för flera olika sporter. Det har arrangerats alltifrån konserter till motorsport, issport och bollsport. Det är Djurgårdens IF och Hammarby IF:s hemmaarena och den har en kapacitet att ta emot 45 000 åskådare. Arenan ligger i Johanneshov i Stockholm.

Detta är Sveriges fyra största arenor. Det är tack vare dessa arenor som stora konserter och sportevenemang kan arrangeras i lilla Sverige, och människor från hela Skandinavien tar sig till dem när de vankas tävling och spelning.