Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Grodkällan i Arvidsjaur

Foto; Lars Haarala

Grodkällan på Slengmyren är ett mycket populärt utflyktsmål för hela familjen som vem som helst med bra kängor eller stövlar kan ta sig till. Grodkällan eller Tsuobbuojája som den heter på samiska är en stor kallkälla (15m diameter, minst 3m djup) belägen mitt ute på Slengmyran i närheten av byn Lomträsk. En delvis spångad stig tar dig från Häggsjölidvägen de 600 metrarna ut på myren och till källan. Väl där kan du ta en fika eller grilla vid den iordningsställda eldplatsen och vindskyddet som finns vid källan.

Kallkällan är en så kallad artesisk eller kokande källa där vattnet har mycket högt tryck och genom det klara vattnet kan man se hur det bubblar från bottnen där det tränger upp. Det mest slående med källan är dock den säregna turkosa färgen som kontrasterar skarpt mot den omgivande myren. Färgen kan bland annat bero på flytande lerpartiklar reflekterar det gröna och blåa ljuset i vattnet men även ljusgröna trådiga alger kan bidra till den turkosa färgen.

Grodkällan fick sitt svenska namn som en översättning av det äldre, samiska namnet Tsuobbuojája som betyder just Grodkällan. Namnet tros ha kommit från att grodor övervintrade i källan vilket samerna såg när de rastade vid källan förr i tiden på sin väg mot Arvidsjaur. Det sägs ha funnits en stig som samerna använde från Lomträsk som gick förbi källan och fortsatte mot Arvidsjaur. På grund av källans märkliga utseende användes den också som gränsmärke mellan Lomträsk och Auktsjaur lappskatteland vilket går att läsa om i syneprotokoll i domböcker från 1823.
KÄLLA; Arvidsjaurs Kommun

Tusen tack för din medverkan med din vackra bild på Grodkällan, Lars Haarala!
Bilden går också att finna i gruppen ”Vi som älskar Norrland” på Facebook.

Lämna ett svar