Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Redbull tillbaka på Göta kanal

En av Sveriges mest spektakulära konstruktioner bjuder på 11 klättringar fram till mål.

Världens tuffaste ”swimbclim”, Redbull Neptun Step, kommer åter till Bergs slussar den 21 september. Ett internationellt startfält med elitsimmare och motionärer kommer till Bergs slussar för att simma och klättra uppför ett av Göta Kanals mest kända landmärken.

Utmaningen består av nära 900 meter simning och klättring över elva slussväggar som utjämnar höjdskillnaden på cirka 30 meter mellan sjön Roxen i botten och slusstrappans högsta punkt.

Klättringen görs på olika typer av hinder som monteras på slussportarna, som klättergrepp, repstegar och nät. Att ta sig genom banan från start till mål innebär cirka 15-20 minuters mjölksyreprövning.

Startfältet har tidigare år varit en imponerande blandning av motionärer och världsidrottare från länder som England, Tyskland och USA. Bland de mer namnkunniga svenska deltagarna fanns OS-simmaren Simon Sjödin och triathleten Patrik Nilsson.

Tävlingsformatet inleds med tidskval. Deltagarna delas sen in i heat där bara de 25 snabbaste simmarna från tävlingsomgångarna går vidare till en avgörande final i banan.

–”Efter tävlingarna 2016 och 2017 gjorde Red Bull Neptune Steps ett års uppehåll i fjol och därmed blir årets upplaga den tredje i ordningen”, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på Göta kanalbolag.

Sportsligt ansvarig är som tidigare år idrottsprofilen Jonas Colting, som bland annat har VM-silver och EM-guld i triathlon och tre vinster i Ö till Ö på sin meritlista. Sommaren 2014 simmade han hela vägen från Stockholm till Göteborg, till stora delar genom Göta Kanal. En total sträcka på över 60 mil !

–”Tävlingen är unik i sitt slag och kräver lika delar simning, swimrun och crossfit. Det krävs en extrem kombination av styrka, uthållighet och explosivitet”, avslutar Magnus Hollwin.

Mer om Göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen. Farleden är öppen maj-september. www.gotakanal.se 

Lämna ett svar