Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Spelman på taket – Premiär 24 augusti 2019 på Dansens Hus

Fotograf: Matilda Rahm

Premiär för höstens stora musikal Spelman på taket den 24 augusti

I augusti sätter höstens teatersäsong igång på Kulturhuset Stadsteatern. Den 24 augusti blir det premiär för Spelman på taket, Kulturhuset Stadsteaterns stora musikalsatsning 2019. Rollerna som Tevye och Golde gör radarparet Pia Johansson och Dan Ekborg. Regi av Ronny Danielsson som står bakom många av de senaste årens stora publiksuccéer på Kulturhuset Stadsteatern.

För mig börjar arbetet med en ny föreställning, pjäs eller musikal, med att söka det som engagerar mig – både hjärta och hjärna. Jag måste hitta det där speciella som berör på djupet, och som jag vill ska beröra publiken. I Spelman på taket är det utanförskapet, något som jag själv känner igen mig i, och som jag upplever som en universell känsla. Berättelsen i musikalen är mörk, men med musikens fulla kraft vill vi ge publiken en känsla av ljus. Av hopp, kraft och energi, säger Ronny Danielsson, regissör.

Spelman på taket – en av våra allra mest älskade musikaler. Dan Ekborg och Pia Johansson återförenas på scenen i en gripande, varm och humoristisk berättelse om en värld i gungning.

”Om jag hade pengar” sjunger den fattige mjölkbonden Tevye. Men pengar har han inga däremot fem upproriska döttrar som har egna idéer om sina liv. Till exempel vem de ska gifta sig med.

Tevye och hans fru Golde älskar varandra. Rena turen eftersom ingen frågade efter deras åsikt när äktenskapsmäklerskan och deras föräldrar bestämde att det skulle bli just de två.

Så har traditionen alltid sett ut bland den judiska befolkningen i deras lilla by på den ryska landsbygden. Men nu har den nya tiden även nått hit. Världen som Tevye känner den är på väg att försvinna. Och det är bara början. Spelman på taket är en stark och ständigt aktuell berättelse om människans behov av traditioner för att hålla den nya tiden och andra hot mot sammanhållningen ifrån sig. Och om den unga generationens behov av att bryta med samma traditioner …

SPELMAN PÅ TAKET
PREMIÄR 24 AUGUSTI 2019 DANSENS HUS
Manus: Joseph Stein

Musik: Jerry Bock

Sångtexter: Sheldon Harnick

Baserad på Sholem Aleichems berättelser
Med särskilt tillstånd av Arnold Perl

Beställ biljetter här!