Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dags att rösta fram Västra Götaland sju underverk!

I snart ett års tid har Västarvet, Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv, nominerat ett kulturarv i vardera av regionens 49 kommuner. Varje söndag har en ny nominering presenterats på Västarvets Facebooksida.

– ”Vi bor i ett stort län, rikt på kulturmiljöer av de mest skilda slag, från fornlämningar och medeltida kyrkor till fantasieggande industrimiljöer och det moderna samhällets kulturarv”, konstaterar Marie Odenbring Widmark på Västarvets enhet för kulturmiljö.

Lokal historia och tips från allmänheten
Att lyfta fram en värdefull kulturmiljö som ett potentiellt underverk i var och en av länets kommuner bidrar förhoppningsvis till att sätta fokus på regionens spännande kulturarv. Att välja olika typer av miljöer för att fånga mångfalden har varit ett medvetet val och tillsammans speglar de olika delar av länets rika historia.

Men självklart finns det många fler intressanta platser och allmänheten har därför uppmanats bidra med egna tips och förslag på platser att besöka i de olika kommunerna. Dessa tips har samlats som bubblare under respektive kommuns underverk på Västarvets hemsida. På så vis får den upptäcktslystne möjlighet att undersöka fler intressanta platser när man ändå är i närheten av ett potentiellt underverk.

– ”Vi hoppas att vi har kunnat bidra med att skapa större kännedom om den lokala historien, spännande platser och att inspirera till utflykter runtom i vår fantastiska närmiljö”, säger Anna Härdig, digital kommunikatör på Västarvet.

Vilka blir då de sju underverken?

På söndag den 1 september presenteras den sista nomineringen som blir den ifrån Gullspångs kommun. Redan måndagen efter, det vill säga den 2 september, startar omröstningen. Den som vill rösta hittar då omröstningen i form av en enkät på Västarvets Facebooksida. Man måste alltså ha en Facebookkonto för att kunna rösta och man kan bara rösta en gång och på ett av alternativen.

Omröstningen avslutas på torsdagmorgon den 5 september. De sju nominerade kulturmiljöerna som då fått flest röster blir Västra Götalands sju underverk. Resultatet kommer att presenteras på den sista av Kulturarvsdagarna 2019, alltså söndagen den 8 september.

– ”Det skall bli otroligt spännande att se vilka kulturmiljöer som länets invånare röstar fram. För egen del har jag väldigt svårt att välja! Alla miljöer vi lyft fram är ju underverk var och en på sitt sätt”, konstaterar Marie Odenbring Widmark.

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.