Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Måndag den 2:a september smäller det – älgjakten startar i norr

Ett av Jägarsveriges viktigaste datum är här; älgpremiären. Tiotusentals jägare kommer i veckan bege sig ut i skog och mark för att uppleva den gemenskap, glädje och spänning som bara jakten ger. Förutom att vara en fantastisk fritidsaktivitet är jakten också nödvändig i Sverige. Modernt jord- och skogsbruk har gett viltstammar som är större än någonsin och dessa måste regleras med jakt.

Jägarnas Riksförbund tror att jägarna tillsammans med markägarna är de som ska besluta hur jakten ska bedrivas. Därför arbetar vi för så stor frihet som möjligt i jakten. Vi litar på Sveriges jägare och vet att de inte bedriver jakt som är oetisk eller att de skjuter fler djur än att det går att ha bra jakt även kommande år. Jägarnas Riksförbund vill därför önska alla som ska ut och jaga älg en riktig ”Skitjakt”!

Jägarnas Riksförbund vet att jaktens värld är underbar men att alla inte vet så mycket om den. Därför finns här lite svar på frågor om jakt i allmänhet och älgjakt i synnerhet.
Läs mer här!

Fakta om jakt i Sverige
-Ungefär 250 000 svenskar löser statligt jaktkort varje år och får därmed jaga.
-Älgar kan leva i ungefär 25 år, men de allra flesta som skjuts är 3 år eller yngre.
-Den tyngsta skjutna älgen i Sverige vägde över 800 kilo och sköts i Uppsala. Den älg med de största hornen är skjuten i Norrbotten.
-Älgen är, tillsammans med kronhjorten, de enda av klövvilten som har reglerad jakt. För övriga är jakten fri.
-En jägare önskar inte en jägare lycka till – det betyder otur. Istället önskar man skitjakt!

Jägarnas Riksförbund är en organisation med lokalavdelningar över hela landet. JRF arbetar för att reglerna kring jakten ska förenklas och för att jägarnas och markägarnas kunnande och ansvar ska sättas främst.