Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Hösten är bästa tiden att plantera – nu inleds Stora Planteringsveckan

Hösten är bästa tiden för att plantera växter. Ändå är det våren som traditionellt sett är den stora planteringsperioden. Nu vill trädgårdsbranschen slå ett slag för ändrade vanor genom Stora Planteringsveckan i början av september.

Hösten har länge varit årets stora planteringstid för både trädgårdsmästare och professionella trädgårdsanläggare. Nu är det dags att också privatpersoner får ta del av den här kunskapen, säger Andreas Karlsson, inköpschef på Blomsterlandet.

Det finns två stora argument till att välja hösten för att plantera trädgårdsväxter.

Hösten – bästa tiden att plantera växter

Hösten är den tid på året som det är lättast att lyckas med sina planteringsprojekt för de allra flesta växter, som buskar, träd, perenner, rosor och klätterväxter. Man vinner tid och får en större planta redan första säsongen.

Under hösten är det i regel fuktigt och växterna slipper att stressas av torrperioder. De kan i lugn och ro satsa på att utveckla sina rötter och etablera sig på sin växtplats.


Kärleksört. Foto/Källa; Blomsterlandet

Höstplantering frigör tid till våren

Men förutom att det är en gynnsam tid för växterna att sättas i jorden har hösten ytterligare en fördel som inte är att förakta.

Man vet ju hur det är. På våren är kalendern ofta fullspäckad med skolavslutningar, studentfirande och andra kalas. Men på hösten är det lugnare. Varför inte ta vara på den tiden för att kunna njuta mer av den kommande våren?

Stora planteringsveckan pågår 7-15 september

Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt initiativ där såväl fristående butiker som växtkedjor deltar. Varje arrangör sätter sin prägel på de egna aktiviteterna, men målsättningen är gemensam; att bjuda på trädgårdsinspiration och möjlighet att lära nytt.

Det kommer att vara aktiviteter i alla Blomsterlandets 61 butiker lördag den 7 september. Då går startskottet för Stora planteringsveckan och det blir bland annat plantering av höstkruka och tips på så kallad lasagneplantering av blommande vårlökar. Stora planteringsveckan pågår ända till och med söndag den 15 september.

Växter som passar bra att plantera på hösten:

Buskar, barrväxter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera i början av september. Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du dessutom fortsätta plantera till långt in på hösten, ända tills tjälen går i jorden. Blir det ingen tjäle kan du plantera på vintern också.

Mer tips på vad du kan göra i trädgården under hösten:

blomsterlandet.se/hosttips

Mer information om Stora Planteringsveckan:

storaplanteringsveckan.se 

OM Blomsterlandet

Blomsterlandet är en svensk växtkedja med 61 enheter från Malmö i syd till Luleå i norr. Vi erbjuder ett brett sortiment av såväl växter och tillbehör för hem och trädgård. Dessutom har Blomsterlandet en e-handel som har öppet dygnet runt. Genom en kombination av kunskap, inspiration och högt engagemang erbjuder Blomsterlandet ett prisvärt utbud med hög kvalitet där endast fantasin sätter gränserna. Våra inköp sker oftast direkt från odlaren och i möjligaste mån med svenskodlade växter från lokala odlare.

Lämna ett svar