Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Giselle – Kungliga Baletten dansar den romantiska drömmen i tyll och tåspets

På bilden: Dansare ur Kungliga Baletten i efterlängtad nypremiär av Giselle. Foto; Markus Gårder

Nypremiär på Kungliga Operan den 6 september. Spelas 12 gånger t o m 4 oktober.

Ett av romantikens mästerverk, Giselle. Baletten sattes ursprungligen upp på Parisoperan 1841, medan denna uppsättning är den ikoniska ballerinan Natalia Makarovas version av verket.

Under repetitionerna har det varit underbart att se hur koreografen till en ny generation dansare förmedlar hemligheten bakom en stil där minsta nödvändiga rörelse är ett själsligt uttryck, säger balettchefen Nicolas Le Riche.

Vid nypremiären dansas de ledande rollerna av Haruka Sassa (Giselle), Dawid Kupinski (Albert) och Calum Lowden (Hilarion). Kungliga Hovkapellet leds av Nathan Brock.

Så här beskriver Natalia Makarova sin tolkning av verket:

Giselle har förändrats genom tiderna. Tidigare fanns drag av melodramteater. Min tolkning söker ett djupare uttryck på ett naturligt och enkelt sätt. En tolkning där dramatik och känsla ryms i en abstrakt ram. Giselles historia är evig, som hos Shakespeare, oberoende av tid och rum.

Baletten är en saga om kärlek och svek, där publiken får följa Giselle och Albert genom lycka, kärlek och sorg, och när de konfronteras med frågan som vi människor i alla tider ställt oss : Hur långt skulle jag gå för den jag älskar?.

Giselle tog ämnen som låg i tiden kring mitten av 1800-talet och som alltjämt fascinerar: ”naturromantik och en smak för det orimliga. Det uttrycker en vilja att återupptäcka enkelheten och autenticiteten hos ett ’oskuldsfullt’ liv mot bakgrund av den nya, bullrande staden, men även en form av verklighetsflykt, en önskan att fly in i en fantasivärld, bort från en tillvaro som uppfattades som alltför vardaglig och materialistisk”, säger Nicolas Le Riche.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett.

Facebook 

Lämna ett svar