Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Höga Kusten står högt i kurs hos journalister från hela världen

Unika naturvärden i harmoni med god smaker och ett rikt kulturarv lockar utländska journalister att besöka Höga Kusten. När 700 internationella researrangörer, medier och andra naturspecialister får välja mellan resmål i Sverige blir ett resepaket fyllt av kajaktur, klättring och vandring i världsarvet Höga Kusten fullbokat först. I september besöker några av reseproffsen regionen som en del i världskongressen Adventure Travel World Summit.

Det här är ett unikt tillfälle för marknadsföring av Höga Kusten som internationellt gångbart besöksmål, säger Maarja Edman på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Kongressen hålls i Göteborg. Det är första gången den årliga kongressen Adventure Travel World Summit är placerad i Sverige. Intresset har varit stort både från deltagare och från företag och organisationer som vill vara en del av arrangemanget. Besökarna består av omkring 700 researrangörer, medier och influencers från hela världen.

Tidigare år har mötet arrangerats i Italien, Argentina och Alaska. Sverige valdes som värdland på grund av sin naturnära livsstil och höga ambitioner för hållbarhet. Dagarna före kongressen har deltagarna möjlighet att välja ett resepaket för att lära känna värdlandet lite mer. Researrangörer och destinationer har i tuff konkurrens fått presentera vad de har att erbjuda för att bli en av 20 utvalda besöksmål i Sverige.

Höga Kusten Destinationsutveckling skickade i oktober in en presentation av världsarvet och ett resepaket som låter besökarna uppleva vår vackra natur från vattnet, från ovan och med spännande aktiviteter däremellan.

Tillsammans med lokala researrangörer erbjuds ett tre dagar långt äventyr där deltagarna bor i Friluftsbyn, vandrar till Slåttdalsskrevan, klättrar Via Ferrata på Skuleberget, paddlar kajak i skärgården, och dessutom tar del av den unika smakupplevelsen surströmming på Ulvön och samtidigt lär sig mer om landhöjningen och historien bakom att området av UNESCO utnämnts till världsarv.
– ”Vi är väldigt stolta över att få vara med och fronta äventyrsturism för landet Sverige”, säger Maarja Edman på Höga Kusten Destinationsutveckling.” ATTAs världskongress är bland det största som händer i det segmentet internationellt och vi är hedrade att få vara en del av detta. Det kommer att leda till ökad uppmärksamhet för Höga Kusten, fler affärer och fler internationella besökare”.

Förutom upplevelser i Höga Kusten har kongressdeltagarna kunnat välja en kajaktur i Stockholms skärgård, samisk visdom i Lappland, besök på en fjällgård i Vindelfjällen i Västerbotten, spaning efter varg, bäver och älg i Västmanland eller cykla längs Kattegattleden i Skåne bland annat.

Tiotusen år av landhöjning – Tiotusen år av nya utsikter!

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

OM

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten – Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Lämna ett svar