Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Högvålen i Härjedalen

Vacker fjällnatur i södra Härjedalen. Foto; Lena Persson

Högvålen är en by med fast bosättning i Härjedalen, belägen 830 meter över havet. Den är Sveriges högst belägna by. Högvålen fanns redan under 1700-talet, vägen fick man först under 1920-talet. Under senare tid har där funnits sex till sju bebodda gårdar. Som mest hade byn 100 bofasta, fördelat på 10 gårdar. Byn är omgiven av fjällryggar och vidsträckta myrmarker.  På denna höjd har man aldrig kunnat odla korn utan endast haft boskapsskötsel. Fisket i det närbelägna sjösystemet Norra Ränningarna är bra i början av juni, speciellt veckorna efter islossningen som oftast inträffar sista veckan i maj. Högvålens byalag hyr ut stugor.
KÄLLA; Wikipedia 

Tusen tack för din medverkan med denna vackra fjällbild Lena Persson!

Lena är även medlem i ”Dagens Sverigebild”inne på Facebook! Välkomna in och kika på alla vackra bilder från vårt avlånga land!

Lämna ett svar