Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Nyfikenheten på svensk natur exploderar!

Foto/Källa; Kenneth Schulze/Pixabay

Så tycker utländska turister: Nyfikenheten på svensk natur exploderar

Svensk natur lockar turister, och sökningarna på naturupplevelser i Sverige har ökat med 28 procent. När utländska turister drömmer om Sverige hemma vid datorn skriver de allra oftast in sökord om naturen. Den vanligaste sökningen om Sverige som resmål handlar om naturupplevelser. Och intresset ökar starkt – förra året steg antalet naturupplevelsesökningar på nätet med 28 procent. Av de många saker som Sverige förknippas med ligger ”vackert”, ”tillgänglig natur” och ”äkta” i topp. Och intresset för just natur tycks öka kraftigt. Antalet sökningar på nätet om Sverige i kombination med sökord om natur ökade med hela 28 procent mellan 2017 och 2018.

I genomsnitt ökade sökningarna om turism i EU med 11 procent.

2018 gjordes det 5,8 miljoner sökningar om Sverige som resmål på Google och kinesiska Baidu. En tredjedel av dem kan kopplas till ett stort intresse för natur.

– ”Det fantastiska med att vistas i naturen går upp för allt fler resenärer i världen. I Sverige, mycket tack vare vår egen naturnära livsstil, har vi enormt många upplevelser att bjuda på året runt. Det finns turistföretag över hela landet som är duktiga på att inspirera och lotsa besökarna till oförglömliga Sverigeresor”, säger Ewa Lagerqvist, vd för Visit Sweden.

– ”Just nu pågår en världskongress inom naturturism, Adventure Travel World Summit, som har valt Sverige som värdland. 750 researrangörer och medier som är specialiserade på turism får uppleva Sverige och Göteborg på plats och också testa allt från kajak och glamping i Stockholms skärgård till vandring i världsarvet Laponia i Swedish Lapland”, fortsätter Ewa Lagerqvist.

Flest sökningar på ämnen som har med naturupplevelser i Sverige att göra kommer från Tyskland, där man mest vill inspireras om camping, att meta, norrsken och skidåkning. I Danmark, där antal sökningar är näst flest, vill man främst veta mer om skidåkning, camping och att paddla kanot.

Fascinationen för naturfenomen är stor, och det sökord som flest länder har gemensamt när de söker på Sverige är norrsken.

Vanligaste naturrelaterade ämnena för sökningar om Sverige på nätet
(Varje ämne består av specifika sökord, t ex norrsken, tält och ishotell.)

1. Camping
2. Naturfenomen
3. Unika boenden
4. Vintersport
5. Vandring

Om undersökningen
Data kommer från en undersökning om sökningar om Sverige och andra länder på nätet, som genomförts av Bloom Consulting på uppdrag av Visit Sweden. Sökningarna som redovisas för Sverige har Sverige samt minst ett turistrelaterat begrepp i sökningen. Namn på städer, hotell, restauranger eller besöksmål tas inte med i resultatet.

Lämna ett svar