Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Filmarkivet.se lanserar nu en ny kartfunktion

På webbplatsen Filmarkivet.se tillgängliggör Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket delar av sina filmsamlingar för allmänheten. Nära 2000 filmer från 1897 till 2019 kan man titta på alldeles gratis och nu har den fått en efterlängtad interaktiv kartfunktion där man lä lätt kan hitta filmer från Abisko i norr till Ystad i söder.

Kanske du vill se hur din stad såg ut innan grävskoporna gjorde processen kort med gatorna och husen du brukade älska? Följ också med Bertil Norström till Norrköping 1963, hälsa på Selma Lagerlöf i Sunne 1926 och Katarina Taikon i Stockholm 1948, besök badare i Mölle och åk med på en tågresa till Riksgränsen 1911, häng med Lill-Babs en dag i Stockholm 1963 och Ingemar Johansson i Göteborg 1960. Glimtar ur nöjets och sportens värld i vårt land tar plats bredvid de stora politiska händelserna, som till exempel när de ihjälskjutna arbetarna förs till sista vilan i Ådalen 1931.

Karta och trailer: här>>

OM
Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.

Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se

Text; Svenska Filminstitutet
Foto: Mark Standley, Svenska Filminstitutet

Lämna ett svar