Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Jarlehus Lidköping

Jarlehus Lidköping 2019 08 25. Foto; Lars Hammerin 

Järnehus, eller Jarlehus som den ibland kallas, är en medeltida borganläggning från 1300-talet vid Vänerns strand på Kållands halvös nordvästligaste punkt i Rackeby socken, Lidköpings kommun, Västergötland. Ruinen provundersöktes på 1980-talet.
Borgen var strategiskt placerad för sjöfarten. Omedelbart i norr är sundet mellan Kålland och Kållandsö och här passerade trafiken österifrån mot Vänerns utlopp i Göta älv. Från platsen är sikten fri åt väst tvärs över sjön mot Dalslandssidan. I sundet nära Järnehus fanns en naturlig hamn som användes under 1500-talet och det antas att denna även använts under medeltiden.
KÄLLA; Wikipedia 

Tusen tack för din medverkan med denna vackra bild, Lars Hammerin!
Kika in på Lars Facebooksida och se fler av hans fina bilder!

Lämna ett svar