Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Globala klimatstrejker fredag 27 september på minst 122 orter i Sverige

Kartan över klimatstrejker och manifestationer 27 sept (uppdateras löpande här!)

I dag samlas världens ledare till ett extrainsatt FN-möte om den akuta klimatkrisen. En viktig anledning till mötet är den press som den globala skolstrejkarrörelsen FridaysForFuture det senaste året satt på politikerna. Runt mötet planerar rörelsen en vecka av aktioner, från den globala skolstrejken i fredags till nästa stora strejk på fredag 27 september. Globalt planeras strejker och manifestationer i fler än 1600 städer i 141 länder, och i Sverige manifesteras det på minst 122 orter.

– ”Vi ungdomar har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma”, säger Greta Thunberg, organisatör i FridaysForFuture.

Skolstrejken den 20 september blev en global succé. Över 4 miljoner människor gick ut på gatorna för att kräva förändring. Bara i Tyskland deltog 1.4 miljoner människor.

Uppslutningen var även stor i övriga världen:
Sydney (Australien): 100 000
Melbourne (Australien): 120 000
Berlin (Tyskland): 270 000
Hamburg (Tyskland): 100 000
Freiburg (Tyskland): 30 000
New York (USA): 250 000
Seattle (USA): 30 000
Istanbul (Turkiet): 4 000
Stockholm (Sverige): 10 000

Fredag 27 september anordnas en global storstrejk för klimatet över hela Sverige. FridaysForFuture uppmanar alla arbetstagare och vuxna att delta i storstrejken eftersom att ungdomarna i FridaysForFuture nu har strejkat i över ett år utan resultat.

Det gemensamma budskapet till politiker och makthavare för storstrejken lyder:

1.Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
2.Följ Parisavtalet med betoning på klimat och miljörättvisa
3.Lyssna på klimatforskningen.

Utsläppskurvan måste drastiskt peka neråt redan nästa år om vi ska kunna ha en chans att stanna under 1.5 graders global uppvärmning. Men både de globala utsläppen och Sveriges utsläpp stiger. Politikerna måste gå från ord till handling nu, om vi inte vill riskera en samhällskollaps”, säger Isabelle Axelsson, organisatör i FridaysForFuture Stockholm.

Planering av klimatstrejker och manifestationer pågår nu på minst 122 orter i Sverige. Från Kiruna i norr till Malmö och Simrishamn i söder. Från Tanumshede och Lysekil i väst till Kalix och Visby i öst. (Nedan finns alla orter, och kontaktpersoner för lokala grupper i Sverige.)

Det är helt fantastiskt att se hur lokala FridaysForFuture-grupper bildats över hela Sverige, och absolut nödvändigt att vi tillsammans mobiliserar över hela landet. Men nu är det dags för de vuxna att ansluta sig till klimatstrejkerna och ta sitt ansvar att pressa politikerna till att uppnå 1.5 graders-målet, säger Andreas Magnusson, organisatör i FridaysForFuture Falun.

Den snabbt växande rörelsen FridaysForFuture hämtar sin inspiration från den skolstrejk för klimatet som Greta Thunberg startade den 20 augusti 2018, tre veckor före det svenska riksdagsvalet. Samtidigt som Greta Thunberg själv befinner sig på resa i USA för att sprida budskapet samlar sig rörelsen i Sverige för att visa politikerna att den inte nöjer sig med diffusa utfästelser.

Klimatstrejker/manifestationer görs på följande orter fredag den 27 september (nya tillkommer löpande):

Alingsås, Aneby, Avesta, Boden, Bollebygd, Bollnäs, Borlänge, Borås, Burgsvik, Ekerö , Eskilstuna, Fagersta, Falkenberg, Falköping, Falun, Enköping, Funäsdalen, Fårösund, Gislaved, Gnesta, Göteborg (även utanför Bokmässan), Gävle, Habo, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Hylte , Härnösand, Höganäs, Hörby, Järfälla , Jönköping, Kalix, Kalmar, Karlsborg , Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Knivsta, Kramfors, Kristianstad, Laholm, Landskrona, Leksand, Lidköping, Linköping, Ljungby, Ludvika, Luleå, Lund, Lysekil, Malmö, Mariestad, Molkom, Mora, Munkedal, Nacka, Norrköping, Norrtälje, Nyköping, Orsa, Orust, Osby, Oskarshamn, Robertsfors, Rättvik, Salem, Sandviken, Sannerud, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Solna , Stockholm (på följande platser: Medborgarplatsen till Mynttorget, Frescati – Universitetet, Hägersten Kungsholmen, Årsta), Strängnäs, Strömsund, Sundbyberg, Sundsvall, Sunne, Sävsjö, Söderhamn, Söderköping, Sörforsa, Söråker, Tanumshede, Tierp, Tivedens Nationalpark, Tranemo, Tranås, Trelleborg, Trollhättan, Trosa, Tullinge, Botkyrka, Täby, Umeå, Uppsala, Vallentuna, Varberg, Vassmolösa, Vetlanda, Vimmerby, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ånge, Älmhult, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik och Östersund.

Fakta och länkar

FN:s toppmöte Climate Action Summit, 20-23 september 2019

Under hösten 2018 bildades nätverket Fridays For Future med anledning av Greta Thunbergs klimatstrejk.
Läs mer här www.fridaysforfuture.org och här www.fridaysforfuture.se

Om NÄTVERKEN KLIMATSVERIGE OCH FRIDAYS FOR FUTURE

Ett 90-tal föreningar i Sverige och människor som tar klimatforskningens varningar på största allvar. Nätverket KLIMATSVERIGE samlar ett 90-tal föreningar och även enskilda personer som tar klimatforskningens varningar på största allvar. Vi vill att Sverige går före i en snabb och rättvis omställning till ett samhälle som respekterar planetens ekologiska och klimatmässiga gränser.
Läs mer om nätverket på KlimatSverige

Under hösten 2018 bildades nätverket Fridays For Future med anledning av Greta Thunbergs klimatstrejk.

Hittills har det klimatmanifesterats utanför drygt 150 kommunhus och vid riksdagen i Sverige. Gretas initiativ har inspirerat människor över hela världen att arrangera manifestationer. Den 15 mars 2019 arrangerades den första Global Strike For Future. Minst 1,8 miljoner unga och stödjande vuxna i över 140 länder manifesterade för klimatet.

KLIMATSVERIGE VILL:
– skapa en mötesplats där organisationer och enskilda kan utbyta information och idéer samt skapa samarbeten
– bredda klimatrörelsen genom att samla enskilda och civilsamhällets olika aktörer
– stimulera till gemensamma aktioner och aktiviteter
– stärka klimatrörelsens röst i debatten
– samverka med internationella rörelser som driver på för en social och ekologisk omställning utifrån global solidaritet och rättvisa.

Lämna ett svar