Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Bohusläns museum producerar en sportfiskeutställning och söker fiskehistorier

Bohusläns museum arbetar för tillfället med att skapa en utställning om sportfisket där sportfiskaren står i centrum. Här kommer besökarna ha möjligheten att bekanta sig med några av Sveriges många sportfiskares berättelser om vad det är som gjort fisket så speciellt för dem. Här söker museet efter fler fiskarhistorier och bilder från fiskeentusiaster i alla olika åldrar och könstillhörigheter.

Utställningen vill visa och förklara vad det är som gör fisket till en av svenskarnas populäraste fritidsaktivitet. Idag finns det ca 2 miljoner sportfiskare som någon gång varje år fattar ett spö och går ut till våra vatten. Sportfisket är enligt Sportfiskeförbundet en växande fiskenäring som med god marginal motsvarar det traditionella fiskeyrket utifrån sysselsättning och samhällsekonomi. En spännande utveckling som skvallrar om ett brett intresse.

Sportfisket och tillika yrkesfisket rör sig samtidigt i ett olustigt sammanhang där våra vatten och livet under ytan av olika anledningar står inför stora problem. Vissa fiskarter håller på att försvinna på grund av bland annat faktorer som överfiske, övergödning i haven och klimatförändringar.

Sportfiskaren, som är utställningens namn, sammanfaller med ett i sammanhanget viktigt 100-års jubileum – nämligen bildandet av Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. De har sedan starten 1919 bedrivit ett arbete för att skapa goda förutsättningar för fisken, våra vatten och i förlängningen även de som fiskar. Vikten av ett hållbart fiske och starka företrädare är kanske nu viktigare än någonsin, någonting vi i vår utställning även vill lyfta i vår kärleksförklaring till denna naturnära friluftsaktivitet. Lika viktigt som det är att berätta en historia om något så älskat som sportfisket, ligger värdet i att informera och inspirera till arbetet att trygga möjligheterna för framtidens fisk och sportfiskare.

Utställningen Sportfiskaren invigs lördagen 16 november 2019 och går att besöka fram till 30 augusti 2020.

Upprop

Vi vill med vår berättelse om fisket gärna ta del av berättelser om just ditt sportfiske.

Har du en bra fiskehistoria? Vad är det som lockar mest med fiske? När startade ditt fiskeintresse?

Hur får man fiskelycka? Vilket fiske är roligast? Har du några delikata fiskerecept?

Det lär ju finnas en uppsjö av fiskehistorier dem och nu är det kanske just din som vi vill berätta. Kanske ligger den i linje med Thore Skogmans Storfiskarvalsen – dvs. överdriven eller så är den återgiven precis som den utspelade sig. Vi gillar alla. Kontakta oss med din historier och bilder till oss via mail eller dela bild och berättelse på Instagram under hashtaggen #sportfiskarenbohuslänsmuseum.

Hör av dig till:

Sofie Henryson, Utställningsproducent, Tel: 0522-65 65 23
sofie.henryson@bohuslansmuseum.se

eller
Sebastian Thorén, kommunikatör, sebastian.thoren@bohuslansmuseum.se


OM Bohusläns museum
Bohusläns museum
är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.

Lämna ett svar