Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Svenska upplevelseföretag riskerar att missa möjligheten med svemester och ökad turism

I somras besökte fler turister Sverige och fler svenskar valde att stanna hemma, en fantastisk sommar för många svenska hotell och vandrarhem. Samtidigt drar upplevelseföretagen inte fullt ut nytta av möjligheterna som detta innebär då ca 80% av bokningarna görs offline. Här kan upplevelseföretag inspireras av en sedan länge digitaliserad hotellbransch, där man välkomnar fler genom att erbjuda bokning från alla möjliga kanaler, oavsett besökarens bokningspreferens.

Ny inkvarteringsstatistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att antalet bokade gästnätter i den svenska besöksnäringen ökade med 7% under juni och juli jämfört med föregående period förra året. Hur trenden ser ut för svenska upplevelseföretag under samma period vore intressant att se, men det finns idag ingen central statistik att luta sig mot. Men vi ser att intresset för upplevelser ökar och att det sker många initiativ till ökad naturturism.

För att upplevelsebranschen och dess mångfald ska kunna växa och bidra till ökad turism, behövs en ökad digital mognad likt hotellbranschen. De har sedan länge mött sina besökare online med bokningstjänster och utgångspunkt i att majoriteten av resenärerna är uppkopplade och använder mobilen som ett naturligt verktyg på resan. Exempelvis så har sökningar efter “things to do/activities” + “near me” på mobilen ökat 500% de senaste två åren. När det gäller upplevelser så sker flertalet sökningar efter aktiviteter via mobilen (54%) när resenären är på destinationen och eftersom ungefär hälften (48%) av bokningarna av upplevelser sker när resenären är på plats kan upplevelseföretag riskera att missa hälften av bokningarna om de inte kan göras online direkt.

Från administration till lönsamhet och passion med digital närvaro

Vi på Visit North är positiva till trenden att fler väljer att svemestra, det visar på en hållbar livsstil och att det kan vara lönsamt att satsa på sin passion att erbjuda upplevelser i en bransch som växer i intresse. Idag ser vi dock att mångaupplevelseföretag går miste om bokningar när de inte möter kundens digitala krav att hitta, boka och betala turer och aktiviteter direkt online. De företag som lyckas gå från bokning på papper offline, till en effektivare metod som hjälper dem att fånga besökare att boka just deras upplevelser online, skulle kunna öka sina bokningar med 50%. Då kan de både få bokningar via egna ochandras kanaler. Förutom fler bokningar och styr på ekonomin får de bättre kontroll över verksamheten med tid över att erbjuda mervärden till sina kunder. Inte minst att leva sin passion, säger Johan Ekroth, VD på Visit North”.

En verksamhet som växt i takt med samtiden och gästerna är Café Torpet Marielund,  strax utanför Göteborg, som dubblat sin omsättning från 2018 till 2019 för hela verksamheten. Utvecklingen från Bed & Breakfast och café till guidade vandringar och välbesökta sommarspelningar innebar en omställning i arbetssätt där digitala verktyg hjälpt dem på vägen.

Att vara småföretagare innebär att ha många bollar i luften. För oss på Café Torpet Marielund blev situationen ohållbar när vi drunknade i bokningar per telefon och mejl, samtidigt som vi skulle hantera den dagliga driften och utveckla vår verksamhet. Räddningen på en kaotisk tillvaro blev våren 2019 när vi gick över till bokningar och betalningar online för våra sommarkonserter, som Visit North hjälpt oss att bygga upp. Tack vare konsertbokningar digitalt har vi kunnat hantera ett ökat tryck och erbjuda 50% fler spelningar och ta emot 50% fler konsertbesökare jämfört med förra året. Vårt nya arbetssätt har gett mig ett lugn och de förbetalda konsertbiljetterna har säkrat våra besök och intäkter för spelningarna. Dessutom hjälper bokningssystemets biljettfunktion oss att smidigt ta emot gästerna och fånga närvaron. Med en lugnare tillvaro kan vi fokusera mer på gästerna och titta på hur vi kan växa verksamheten ytterligare med hjälp av ännu mer digital närvaro. På tur är att göra våra guidade vandringar bokningsbara online och jobba mer med sociala medier för att nå ut bättre och nå en bredare publik, säger Kenny Eriksson, driftchef på Café Torpet Marielund”.

Tre tips för att bli mer bokningsbar:

1. Tänk som en resenär

Hur letar och väljer du hotell eller resor? Hur bokar och betalar du? Samma förväntningar gäller för upplevelser så vad är det som gör att den mobilt uppkopplade besökaren ska boka just din upplevelse? Ett tips är att hålla koll på konsumenttrender.

2. Testa och utvärdera i små steg

Börja med att produktifiera och paketera en eller ett par upplevelser för att sedan göra dem boknings- och betalbara online. Det gör att du kan konvertera intresse till direkta bokningar dygnet runt. Utvärdera bokningarna och justera för att enkelt bygga på med fler paketerade upplevelser online.

3. Använd fler distributionskanaler

Förutom synlighet på din egen webbplats och i sociala medier, vilka nätverk kan du samarbeta med för att presentera dina produkter? Vilka fler digitala marknadskanaler och tjänster för resebokning kan hjälpa dina potentiella kunder att hitta dig så du får ännu fler bokningar?

Om Visit North 

Visit North tror att upplevelser och aktiviteter är vägen till lycka och hälsa. Därför hjälper vi upplevelseföretagare och upplevelsesugna människor att mötas och växa tillsammans, genom att digitalisera bokning, försäljning och marknadsföring.
Vi vill göra det enkelt att bli upplevelseföretagare så att fler vågar ta steget och vara med och visa allt fantastiskt som Sverige har att erbjuda. Visit Norths bokningstjänst hjälper upplevelseföretag att nå ut bättre online och få fler bokningar, och inte minst kunna fokusera mer på själva upplevelsen, det roliga.
Visit North hjälper upplevelseföretagare att sprida sin passion, samtidigt som vi hjälper människor att upptäcka aktiviteter som skapar minnen för livet. Det gör vi genom att digitalisera norra Europas upplevelser och göra dem tillgängliga där människor söker.

Lämna ett svar