Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Bokningen till Snötåget har öppnat

Fotograf/Källa; Inlandsbanan

Snötåget trafikerar Östersund-Mora-Östersund alla dagar förutom julafton

Den 19 december startar den dagliga tågförbindelse mellan Östersund och Mora tur och retur på Inlandsbanan som kallas för Snötåget. Nytt för i år är att trafiken bedrivs på det förnyelsebara drivmedlet HVO. Starten för vintertrafiken med Snötåget är 19 december 2019 och kommer pågå till och med 19 april 2020.

– ”Det är stor efterfrågan på persontrafik på Inlandsbanan rent generellt. Ser vi tillbaka på förra årets säsong så såg den väldigt bra ut både för Snötågets dagtåg och nattågstrafiken som bedrivs av Snälltåget till destination Vemdalen. Nattåget har ökat med nästan 200 procent sedan starten 2012 och Snötåget nästan fördubblats. Det säger oss att tågtrafiken behövs, inte minst för besöksnäringens skull”, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.

Fossilbränslefria tåg

För första gången kommer trafiken att bedrivas fullt ut på förnyelsebart drivmedel. Eftersom Inlandsbanan inte är elektrifierad har tågen tidigare kört på fossil diesel. Första tankanläggningen för HVO står nu på plats i Östersund varifrån bolaget kan tanka både järnvägsfordon som landsvägsfordon.

– ”Att vi har infrastruktur på plats för fossilfritt drivmedel är oerhört viktigt för att kunna tillhandahålla våra kunder och resenärer hållbara transporter. Sedan 2017 har vi på uppdrag av Snälltåget dragit deras nattågsvagnar från Östersund till Röjan helt fossilbränslefritt. Att vi nu kan erbjuda även Snötågets resenärer en mer klimatsmart resa känns bra. Att vi har en stark ökning av turisttrafiken innebär också att boende i området också får en möjlighet att resa med tåg”, säger Maria Cederberg, chef på Inlandståg AB.

Anslutande busstrafik med Snöpendeln från och till Röjan, för transfer till Destination Vemdalen med skidorterna Vemdalsskalet, Björnrike, (Vemdalen), Klövsjö och Storhogna kommer att finnas.

Tidtabellen skapar möjligheter att koppla ihop resan längs Inlandsbanan i Mora med avgående och ankommande tåg till mellan- och södra Sverige med bla Stockholm, Göteborg och Malmö. Via anslutning i Östersund skapas ytterligare möjlighet både med nattåg och mer regionaltrafik från bland annat Sundsvall.

Bokning görs via resrobot.se och sj.se och resorna är bokningsbara redan nu. Där bokas även busstransfer.

Tidtabell och övrig information hittas på Inlandsbanans hemsida

Lämna ett svar