Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Stora Turismpriset 2019

Foto; Sapmi Nature Camp

Nu har alla nominerade kandidater utsetts till Stora Turismpriset 2019. Priset delas ut för 26:e året i rad och vinnaren utses den 4 december 2019 i samband med konferensen, Besöksnäring på Agendan. Stora turismpriset delas ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen. Varje år delas priset ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism till en av de regionalt nominerade kandidaterna.

Norrbotten
Sápmi Nature kombinerar småskalighet och kvalitativa upplevelser med hållbarhet i en unik miljö, med utbildning inom samisk turism. Här erbjuds den globala resenären en inblick i hur den arktiska vardagen kan se ut i världsarvet Laponia, med utgångspunkt från eco lodge.

Den hänförande omgivningen ger tillsammans med ett varmt och äkta värdskap besökaren en oförglömlig upplevelse. Sápmi Nature har uppmärksammats både nationellt och internationellt för sin samiska turism i samklang med lokal natur och kultur.

I över 20 år har Lennart Pittja, Sápmi Natures grundare, varit med och utformat naturturismen i Sverige. Genom många olika initiativ har han hjälpt turismföretagare att utveckla sina verksamheter. Han var själv en av de 12 första företagarna som certifierades inom Nature’s Best, Europas första kvalitetsmärkning för ekoturism och utvecklade kort därefter Sápmi Experience som är Visit Sápmis certifiering för företag inom besöksnäringen.

Läs mer på Sápmi Natures webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Blekinge
Information på denna sida kommer inom kort.

Dalarna
Falu Gruva
1992 avslutades den mycket långa traditionen av att bedriva en aktiv bergshantering vid Falu Gruva och en mer än 1000-årig tradition avslutades. Idag är dånande ljud och rök utbytta mot skolbarn och besökare från hela världen.

I begreppet Falu Gruva inryms besöksgruvan, gruvmuseet, ett visitors center under namnet Världsarvshuset med en butik samt en mängd byggnader på gruvområdet. Gruvmuseet har en fin samling föremål från Stora Kopparbergs Bergslags AB:s olika verksamhetsområden med betoning på Falu Gruva. Verksamheten omfattar besöksservice, uthyrning av kommersiella fastigheter, museiverksamhet, konferensverksamhet och kulturmiljöfrågor.

Falu Gruva blev, tillsammans med Falu stad och det omkringliggande bergsmanslandskapet, utsett av FN-organet Unesco till världsarv 2001. Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att bevara det för framtida generationer. Hela området är klassat som byggnadsminne och fornlämning, en skyddsform som regleras i Kulturminneslagen.

Läs mer på Falu Gruvas webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gotland
Hotell S:t Clemens är ett familjeägt hotell med 30 rum, det har drivits av familjen von Schulman sedan 2007. Hotellet ligger mitt i Visby innerstad och består av flera byggnader varav den äldsta är från 1600-talet.

En kyrkoruin från medeltiden som närmaste granne gör det redan speciella hotellet än mer unikt. Men det unika ligger inte bara i de pittoreska byggnaderna och omgivningarna, utan också i en genuin omsorg om gäster, personal och miljö. Och en vilja att gå före, och dela med sig.

Sedan starten har nyskapande, service och hållbarhet varit i fokus. S:t Clemens blev 2009 det första svanen märkta hotellet i Visby. De har åtta år i rad fått TripAdvisors Travellers Choice Award för att vara ett av Sveriges 25 bästa hotell på service. Det visar att deras enträgna arbete med gästrecensioner ger resultat, varje dag går de igenom de omdömen de får tillsammans med all personal och använder dem i förbättringsarbetet tillsammans med personalen.

Trots att S:t Clemens är ett relativt litet hotell, i en traditionell bransch, mäktar de med att lyfta blicken och ta ett större ansvar för utvecklingen av besöksnäringen.

Läs mer på S:t Clemens webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gävleborg
Järvsö Bergscykel Park
En cykelpark för alla med downhill leder i alla nivåer, byggd med specialkompetens från Whistler i Canada. Här cyklar man från de enklaste gröna till de mest avancerade svarta lederna.

Cyklisterna åker lift upp på berget – och cyklar ner i leder byggda för hand och med grävmaskiner. Det här är en unik cykelupplevelse och gästerna kan antingen cykla med sin egen downhill utrustning eller hyra ett komplett paket på plats. Med sikte på att bli en av världens bästa cykelparker för alla.

Med åtta starka säsonger av downhill cykling i ryggen gjorde Järvsö Bergscykel Park sin största investering i företaget någonsin 2018 och satsar på hotellbygge som invigdes 2019. Förutom hotell inrymmer byggnaden en restaurang, shop, verkstad och cykeluthyrning. En aktör som från en idé 10 år senare vara en självklar och drivande aktör i besöksnäringen för Järvsö, Hälsingland, Gävleborg och Sverige

Läs mer på Järvsö Bergcykel Parks webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Halland
Falkenbergs Skafferi
Genom samverkan gör vi lokal mat till en reseanledning. Falkenbergs Skafferi verkar för att bredda och berika människors begrepp av ”lokal mat” från något man bara äter – till en upplevelse som kan innefatta kärlek, kultur, traditioner, innovationer, omsorg, gemenskap, ställningstaganden och livsval.

Detta görs genom att samverka i nätverket, lära av och ta del av varandras erfarenheter samt utforma gemensamma mål om hållbarhet och värdskap för att erbjuda upplevelser som överträffar gästens förväntningar.

Nätverket har framgångsrikt skapat reseanledningar utanför säsong genom framför allt Falkenbergs Matdagar som är en skördefest i två dagar i början av september. Men även genom Skafferibesöken, en ny besöksnäringsprodukt där företagen bjuder hem besökaren till sin verksamhet i form av till exempel en kurs eller guidad vandring vilket också bidrar till en levande besöksnäring på landsbygden.

Att Falkenbergs Skafferi har ökat attraktionskraften till området med mat som reseanledning blev bekräftat när White Guide Sverige valde att utnämna Falkenberg som första destination någonsin till Årets värt en resa 2018. Med motivering att det här har skapats grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort Falkenberg till en spännande matdestination.

Läs mer på Falkenbergs Skafferis webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jämtland Härjedalen
STF Jämtlands- och Härjedalsfjällen
Svenska Turistföreningen (STF) har en lång tradition i Jämtland Härjedalen och har stor betydelse för utvecklingen av regionens fjällturism.

Första boendet i området var Sylhyddan som stod klar 1890. I fjällområdet från Funäsfjällen i söder till Storlien i norr, Höglekardalen i öster och norska gränsen i väster finns idag fyra fjällstationer och sju fjällstugor som ägs och drivs av STF. Fjällstationerna och stugorna är öppna under vintern från mitten av februari till månadsskiftet april/maj och under sommaren från midsommar till slutet av september. Förutom anläggningarna i egen drift finns det även 13 fjällanläggningar som drivs av franchisetagare under STFs varumärke.

STF har en omfattande verksamhet över hela Sverige med styrkan i de många medlemmarna och grundidén kring att få fler att upptäcka det egna landet. ”Svemester-kampanjen” är ett exempel på en innovativ kampanj inför sommaren 2019 för att få fler att turista på hemmaplan. Fler exempel är kampanjer för att få fler ungdomar att våga sig ut i fjällvärlden via ”Fjälluffa för ungdomar 18-25 år” där kunskap varvas med praktik för att få fler att upptäcka fjällen på ett säkert sätt.

STF Fjällets dagar är ett engagemang med samma tema: att öka kunskapen bland de som vill upptäcka fjällen. Under fjällets dagar finns föreläsningar, guidade vandringar och prova-på-aktiviteter kring klimatforskning, tips från Fjällräddningen, berättarkvällar, djursafaris, aktiviteter kring samisk kultur och rennäringen m m. För att förenkla utomhusvistelser för barn finns Barnens turistbyrå (barnfamiljer tipsar varandra om barnvänliga aktiviteter och platser). Allemansrättsskolan med enkla filmer som berättar om hur man bäst beter sig i skog och mark.

Samtliga dessa aktiviteter bidrar på ett starkt sätt att sprida en positiv bild av och kännedom om Jämtland Härjedalen samt utvecklingen av besöksnäringen som helhet i regionen.

Läs mer på STF:s webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jönköping
Skullaryd Älgpark
Med sin gedigna kunskap om svenska klövviltsarter, respekt för djuren och genuina värdskap skapar Skullaryd Älgpark exceptionella naturupplevelser. Parkens framgångsfaktor är lärande möten med de vilda djuren i deras naturliga miljö, på deras villkor.

Företagets exportmognad genomsyrar allt från deras digitala närvaro till guidernas språkkunskaper. Detta säkerställer att även utländska besökare får en högkvalitativ upplevelse. Samtidigt som flera älgparker stängs går Skullaryd framåt och satsar starkt inför framtiden på mat, boende och att förlänga säsongen.

Erik Öster står för den nya generationen företagare som förverkligat en dröm genom att på ett innovativt sätt förädla ett arv till att bli en målgruppsanpassad besöksattraktion. Ett föredöme även för unga landsbygdsföretagare.

Läs mer på Skullaryd Älgparks webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kalmar
Kackelstugan
För 24 år sedan startade familjen Aldestam Kackelstugan. En krog, vid en återvändsgata, i en by med 45 invånare, i början av Mittlandsskogen på Öland. Ett ”omöjligt” projekt enligt många. Det utvecklades till en verksamhet som under åren blivit mycket framgångsrik.

Kackelstugan benämns idag som ett öländskt bildningscentrum och målet är att ständigt skapa något nytt som tidigare inte har gjorts. Med sin innovationsförmåga att sätta besökaren i centrum erbjuder de idag många olika upplevelser i den kringbyggda Ölandsgården.

Alltifrån galleri, förlag, bibliotek, restaurang och logi till ett eget ölbryggeri samt en av Sveriges främsta musikscener (i somras gavs 51 konserter med olika nationella artister). Ett helhetskoncept och en bred mötesplats som satt Kackelstugan på Sverigekartan när det gäller reseanledningar till regionen. Ett fantastiskt exempel på att långsiktighet, hållbarhet, idérikedom och praktiskt arbete lönar sig

Läs mer på Kackelstugans webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kronoberg
IKEA museum har satt Älmhult på den stora besöksnäringskartan. De tillgängliggör historien om såväl IKEA som Småland och Sverige, genom proffsiga guidningar på flera språk.

Vidare så erbjuder de sina besökare från när och fjärran en perfekt nischad restaurang, ett gott värdskap och utställningar som inbjuder till lek och interaktion.

IKEA museum samverkar med, och bidrar aktivt till den lokala besöksnäringen genom att inkludera andra besöksmål i sin kommunikation och skapa paketlösningar i regionen.

Läs mer på IKEA museums webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skåne
Absolut Home i Åhus är The Absolut Companys besökscenter som har skapats med målet att människor ska få uppleva ett ikoniskt varumärke genom spännande berättelser, unik kunskap, gemenskap och det personliga mötet.

På ett innovativt och väl kreerat sätt med den senaste tekniken ska varje gäst få en kvalitetssäkrad upplevelse som inte lämnar någon oberörd.

Absolut Home erbjuder idag tre olika guidade upplevelser, en restaurang som tolkar den sydsvenska mattraditionen i modern tappning med lokala råvaror, utbildningar, konferenser och en arena för olika typer av event.

Läs mer på Absolut Homes webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stockholm
Lidö Värdshus
Tillbringa en natt i Zero Cabin och upplev en klimatneutral livsstil. På Lidö Värdshus kan du prova Zero Menu, en hållbar meny skapad av kocken Jonas Svensson. Vid första anblicken är det ett idylliskt sommarparadis, men Zero Island är mycket mer än så, det är framtiden. Zero Island är ett projekt för att göra en hel ö, Lidö i Stockholms norra skärgård, koldioxidneutral på ett år.

Det är många förändringar som måste ske för att Sverige ska nå sitt mål att bli klimatneutralt år 2045. På Zero Island gjorde de dessa förändringar på ett år och skillnaden var betydande: öns koldioxidutsläpp minskade med 78 procent från 2018 års nivåer.

Lidö är en ö vid inloppet till Norrtäljeviken i Roslagen, Stockholms norra skärgård. Ön är sedan år 2000 ett naturreservat som ägs av skärgårdsstiftelsen. Från 2011 arrenderar Olle Tejle och Hugo Olofsson ön och driver Lidö Värdshus som är öppet maj-oktober med huvudsäsong från midsommar till mitten av augusti. De har under denna period 300 till 500 matgäster per dag. De driver även pensionatet som tidigare var vandrarhem på Lidö som nu är renoverat. De sysselsätter 18 till 21 personer under högsäsong och har verksamhet året om genom att också driva fyra andra anläggningar i Stockholm.

Verksamheten på Lidö är indelad i boende, restaurang, gästhamn och café/framficka. Med en kapacitet på cirka 90 sängar erbjuds ett varierat utbud av övernattning.
I restaurangen serveras klassisk mat med tydliga smaker. Råvarorna är i fokus och man försöker att använda så mycket lokala och ekologiska råvaror som möjligt. Menyn bygger på skärgårdsinspirerad mat med svenska smaker.

Gästhamnen har möjlighet att ta emot upp till 50 båtar. Ett enklare servicehus med dusch, wc samt tvättmöjligheter finns. I hamnkontoret Oasen/framfickan finns ett minilivs för enkel bunkring av livsmedel samt café med hemmagjorda delikatesspizzor.

För drygt ett år sedan blev de kontaktade av Neste som ville ha ett case – ett exempel, en avgränsande plats som de kan bevisa går att göra fossilfri på ett år. Olle och Hugo är personer som drivs av ett starkt miljöengagemang och de bestämde att tillsammans se vad de kan åstadkomma under ett år genom projektet Zero Island. Zero Island är ett projekt för att göra en hel ö, Lidö i Stockholms norra skärgård, koldioxidneutral på ett år.

Läs mer på Lidö Värdshus webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Södermanland
ReTuna är världens första återbruksgalleria och öppnade sina portar i Eskilstuna under sommaren 2015. Här kan besökare äta, handla och uppleva hållbart producerade produkter och lära sig mer kring hållbarhetens tre dimensioner.

Eskilstunas tidigare återvinningsarbete har nu fått ett skyltfönster för omvärlden att bevaka och inspireras från. Genom nationella och internationella besök, har ReTuna blivit en pionjär i hållbara besöksmål för allmänheten och det offentliga, från shopping, fika och återbruk, till möten, konferenser, utbildning och site visits.

ReTuna Återbruksgalleria är framtidens handelsplats. Här är allt hållbart: maten, shoppingen, upplevelsen och alla aktiviteter. Designen för konceptet är enkelt, som arbetsnamn går det under begreppet ”Kretsloppspark” men det är mest känt inom avfallsbranschen: i anslutning till köpcentret finns en återvinningscentral med en integrerad inlämningsport: Returen. Hit kan privatpersoner komma och lämna in saker de tänkt slänga i containrarna på återvinningscentralen, saker de inte längre vill ha. Efter sortering och fördelning levereras alla inlämnade saker över till de etablerade hållbara verksamheterna i gallerian. Alla butiker och verksamheter reparerar, återbrukar och upcyclar dessa saker inlämnade som avfall, som efter processen går ut som produkter till försäljning. Igen.

Butikerna drivs av kommersiella och hållbara entreprenörer, med affärsidén: att tjäna pengar och miljö. Det är inget nytt att återanvända och reparera, det är sättet ReTuna kommunicerar detta på som är det nya. Detta har skapat trender, inspiration, förändringsvilja och stor uppmärksamhet lokalt, nationellt och internationellt. Det har bland annat resulterat i tv, tidningar, magasin och artiklar och lockat kunder, besökare och gäster från hela världen till ReTuna och Eskilstuna.

På ReTuna Återbruksgalleria finns idag 11 etablerade kommersiella butiker (en 12:e på gång), 2 pop-up-butiker, restaurang, utbildning och en konferensanläggning för klimatsmarta möten och konferenser. Här erbjuds hållbar shopping, eko-lunch och fika, men också ett kunskapscentrum för hållbarhet och cirkulär ekonomi. Förutom att miljön i gallerian är inspirerande för kunder och besökare, där alla installationer och inredning naturligtvis är återanvänt och återbrukat, erbjuds även guidade turer, föreläsningar, workshops och utbildning.

Sedan starten i augusti 2015 har ReTuna lyckats minska avfallet i kommunen till ett värde av över 38 miljoner kronr. ReTuna har haft en tydlig bild av att etableras som en klimatdestination att inspireras av, för att öka intresset för och sprida budskapet om vikten av att anamma en mer hållbar livsstil. Med en tilltalande entusiasm har ReTuna lyckats nå, fånga och påverka kunder, besökare och gäster att vilja göra mer och fler hållbara val. ReTuna ger hopp om en ljus framtid!

Läs mer på ReTunas webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppsala
Fjärdhundraland
Region Uppsala har valt att nominera Fjärdhundraland då det är ett mycket bra exempel på hur samverkan kan byggas underifrån. Där många små aktörer tillsammans kan bilda ett starkt kluster, över geografiska och administrativa gränser, som växer dynamiskt och ger både kraft och uthållighet.

När mångfalden samlas i gemensam, digital marknadsföring under ett gemensamt varumärke skapas en tydlig destination som möter målgruppens efterfrågan på genuina, småskaliga upplevelser av natur, kultur och mathantverk.

Området Fjärdhundraland ligger mitt i en pulserande storstadsregion – mellan Uppsala, Stockholm och Västerås. Här samlas småskaliga aktörer som vill skapa attraktiva besöksupplevelser i en levande landsbygd. Det som startade som ett Leader-projekt (2009) ledde senare fram till en förening (med 20 medlemsföretag 2011), som därefter vuxit stadigt till dagens över 100 medlemmar. En imponerande resa och idag ett starkt och viktigt nätverk ur flera aspekter – som destination och grund för besöksnäring, men även för landsbygdsutveckling och inte minst, det skapar en attraktiv plats som lockar fler att vilja bo och verka i området.

Hållbarhet står högt på agendan, liksom ständigt utvecklingsfokus. Föreningen fokuserar på att lyfta Fjärdhundraland som destination och att locka rätt målgrupper med ett tydligt målgruppstänk när det gäller paketering och evenemang. En väldigt bra mix av aktörer, där alla delar för att utveckla en attraktiv destination finns med (äta, bo, göra). De lyckas väl med marknadsföring genom att arbeta kostnadseffektivt med digitala kanaler. Genom aktiv medverkan i olika nätverk, tar de del av kunskapsspridning i länet och är en tydlig förebild för samverkan, som lyfts i många sammanhang.

Läs mer på Fjärdhundralands webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Värmland
Västanå teater och dess huvudscen Berättarladan i värmländska Sunne har sedan decennier trollbundit besökare från hela Norden med sin berättarteater, som tar sitt avstamp i begreppen myt, saga och poesi.

Det unika scenspråket har den skandinaviska folkkulturen som inspiration och utgångspunkt, som vid varje teatertillfälle låter text, musik och rörelse vävas samman i skildringar som årligen får publiken att vallfärda hit. Under sommaren spelas här ett femtiotal föreställningar med sammanlagt cirka 30 000 besökare per säsong.

Att erbjuda publiken en upplevelse som kombinerar det nära berättandet tillsammans med mat, miljö och fantastiska kostymer, är kärnan i en verksamhet som ständigt
växer i popularitet. Västanå teater har under åren hedrat sitt värmländska arv och bland annat satt upp Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa och Gösta Berlings saga, men även verk av Shakespeare och Ibsen har skildrats i Berättarladan.

Det må vara den minsta regionteatern i Sverige, men det är den som ger flest föreställningar, menar Leif Stinnerbom som är Västanå teaters konstnärlige ledare och
regissör sedan 1990.

Läs mer om Västanå teater här – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Västerbotten
Forsknäckarna är ett upplevelseföretag som älskar forsränning och att få dela med sig av den roliga och intensiva upplevelsen som det innebär. De erbjuder en av Europas bästa forsränning tack vare sin unika plats längs Vindelälven. Det finns flera turer som passar för både stora och små.

Forsknäckarna erbjuder även en mängd andra upplevelser med fokus på teamutvecklande arrangemang där de använder naturen till alla aktiviteter. Hos dem kan grupper komma för att ha roligt tillsammans, hitta ny energi, kombinera konferens med en aktivitet och utvecklas gemensamt kring kommunikation och relationer.

Läs mer på Forsknäckarnas webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Västernorrland
Norra Berget Sundsvall friluftsmuseum
Sundsvalls museum driver och utvecklar Friluftsmuseet Norra Berget med uppdraget att ta fram och sprida kunskap om Medelpads kulturarv. Levande historia är ett ledord i arbetet.

På Norra Berget kan du prova på sysslor från förr och få en bild av livet på bondgården, i fäbodvallen och i timmerkojan. De erbjuder också berättarstunder och historievandringar där du får möta skogens väsen, skrock och spännande människoöden. Under sommaren är flera gårdar bemannade och i hagarna finns kor, getter, grisar, får och kaniner.
Norra Berget är Norrlands Skansen och är platsen dit turisterna kommer för att få en smakbit av vad svensk kultur innebär.

Levande utomhusmuseum med byggnader som berättar om hur man bodde och levde förr i tiden. På Norra Berget kan man som besökare prova på hantverk, laga mat och smaka och lukta på historien, det är det som gör museet levande. Historien är viktig och basen i verksamheten men utvecklingen av samhället gör att Norra Berget anpassar sig och sitt utbud för att passa de samhällsfrågor som finns i dagens samhälle. Här finns det en plats för alla och alla kan hitta sin egen vrå och bli alldes bergtagen

Läs mer på Norra Bergets webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Västmanland
Genbergs Sommarcafé i Virsbo är ett familjedrivet ”upplevelsecafé” i den gamla Bruksgården. Caféverksamheten lyfter fram och hyllar brukets historia och har blivit ett populärt utflyktsmål.

Många är de gäster som besöker den gamla bruksorten för första gången och som säger sig hittat ett smultronställe de inte visste fanns. Gästerna besöker sevärdheter i närområdet i samband med deras besök på cafét, till exempel Konsthallen, brandområdet, Herrgården och Ängelsberg. Genbergs Sommarcafé har uppskattningsvis 10 000 gäster under sommarsäsongen.

Läs mer om Genbergs Sommarcafé på facebook – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Västra Götaland
Ramsvik Stugby & Camping är ett familjeägt företag som startades 1958. Verksamheten är belägen längs Bohusläns kust i naturreservatet på Ramsvikslandet.

Campingen har 131 stugor, 30 campingtomter och en restaurang med fullständiga rättigheter samt en livsmedelsbutik. I stugbyn myllrar det av liv och aktivitet, men efter en kort promenad upp i bergen är man helt ensam i en storslagen natur. Havet, sandstranden och klipplandskapet i bohusgranit gör att Ramsvik tilltalar både barn och vuxna.

På Ramsvik kan man hyra motorbåtar, kajaker och vattencyklar för en tur på havet. Den fiskeintresserade kan till exempel följa med en yrkesfiskare från Smögen på en fisketur. Campingen har också bastu, lekplats, volleybollplan och spelhall. Ramsvik satsar stort på vandring och erbjuder vandringspaket där man bor i sjöbodstugor och får med sig lunchpaket, kartor och folder med Bohusläns vanligaste växter.

Läs mer om Ramsvik Stugby & Camping på webbplatsen – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Örebro
Wadköping är ett av Örebros populäraste besöksmål, är en stadsdel där dåtid möter nutid. Det sjuder av liv och verksamhet i de historiska byggnaderna och här kan du som gäst uppleva Wadköping med alla sinnen.

Gårdar och gränder gestaltas med rekvisita och gör att miljön känns levande, ljudinstallationer förhöjer upplevelsen, stora informativa skyltar berättar om byggnadernas invånare för och nu. Asfalterade gångstråk över kullerstenarna gör området tillgängligt.

Här finns museer, utställningar, café och restaurang, butiker och hantverkstäder. Wadköping är öppet året om och har ett brett programutbud för alla åldrar. Wadköping lockar mellan 300 000 -400 000 besökare per år.

Läs mer om Wadköping på webbplatsen – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Östergötland
Flygvapenmuseum är ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum som speglar det svenska militärflygets utveckling från pionjärtid fram till i dag. Museet lockar i genomsnitt 150 000 besökare per år och utsågs nyligen till ett av Sveriges bästa museum av Tripadvisors användare.

Området Malmen, Linköpings garnison, där Flygvapenmuseum ligger i dag, var en militär övningsplats redan på 1500-talet. Det är också en plats med lång flyghistoria och bland annat startade den första militära flygutbildningen i Sverige här år 1913. Bland museets utställningar finns en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia och du kan kliva rakt in i tidstypiska svenska hem från andra halvan av förra seklet i den stora utställningen om kalla kriget.

I museets källare vilar vraket av ett av flygvapnets spaningsflygplan av typen DC-3 och som sköts ner av sovjetiskt jaktflyg över Östersjön 1952. Det är placerat i en specialbyggd monter tillsammans med spanings- och avlyssningsutrustning, kartdelar och nödproviant, men också besättningens personliga tillhörigheter som plånböcker, skor, glasögonfodral, kläder och nycklar.

Förutom permanenta och tillfälliga utställningar har museet en rik programverksamhet med föredrag, flygaftnar, magasinsvisningar och temadagar. Det finns också en omfattande skol- och barnverksamhet med aktiviteter i Flyglabbet, sagostunder och visningar med olika inriktningar. På Flygvapenmuseum finns även en museibutik, restaurang/café, och hörsal för konferenser och andra evenemang.

Läs mer på Flygvapenmuseums webbplats – länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

KÄLLA; TILLVÄXTVERKET

Lämna ett svar