Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

De badar året om – för hälsa och välbefinnande

Det är rykande hett och trendigt att bada kallt. Anledningarna är många. Kalla bad stärker ditt immunförsvar, ger dig bättre sömn, sänker blodtrycket och kan lindra smärtproblem.
Dessutom är kicken fantastisk! Man känner sig pigg och levande hela dagen, säger Linda Vagnelind som tillsammans med Linda Ahlgren har skrivit boken Kalla bad.
Lördagen den 19 oktober föreläser de (och badar!) på TanumStrand med förhoppningen att få fler att upptäcka tjusningen med kalla bad.

Linda Vagnelind arbetar som konstnär och Linda Ahlgren driver en pilatesstudio i Göteborg. För några år sedan upptäckte de båda vännerna att de delade passionen för att bada – året om. De badar regelbundet tillsammans, helst på morgonen.
Det är ett enkelt sätt att må bättre. Naturupplevelsen är fantastisk och man får snabbt energi som räcker hela dagen. Hjärnan blir skarp och glasklar, säger Linda Ahlgren.
För att få fler att våga prova, har de skrivit boken Kalla bad. De är dessutom ute och föreläser. Den 19 oktober besöker de eventet Yogafusion på TanumStrand i Grebbestad.
Intresset för kalla bad är enormt. Det har hänt mycket senaste åren. När vi föreläser så vill vi få fler att våga testa, säger Linda Vagnelind som självklart utlovar ett dopp tillsammans med deltagarna efter föreläsningen.
Det är verkligen härligt att bada tillsammans. Det blir mycket skratt och sammanhållning. Skaffa gärna en badkompis och se till att ni skapar rutiner tillsammans. Nyckeln för att skapa hälsa med kalla bad är nämligen regelbundenhet. Att ses vid klipporna innan jobbet och avsluta med lite varmt te och en liten pratstund om upplevelsen, det är sannerligen en quick fix för hälsa och mental skärpa.

Nybörjartips
Många är rädda för kalla bad då de tror att det är farligt.
Det finns mycket skrönor kring kalla bad som handlar om att det skulle vara farligt. Så är dock inte fallet, utan snarare finns det en mängd bevis för att det är bra för hälsan. Det enda man ska tänka på är att inte bada om man är sjuk eller har problem med hjärtat, säger Linda Ahlgren.
Som uppvärmning kan man börja med att duscha kallt hemma och träna på sin andning i vardagen. När det är dags för premiärdopp så är det bra om man ger det hela en ärlig chans.
Försök vara i så du hinner ta tre till fyra djupa andetag. Möt kylan och andas lugnt. Du kommer få din belöning efteråt, vi lovar. Det är dessutom nyttigt att kliva utanför sin bekvämlighetszon då och då. Det är en enorm kick och du kommer att känna dig oövervinnerlig!

FAKTA: Hälsofördelar med att bada kallt:
– Bättre immunförsvar.
– Det är som en vaccination mot stress. Du får ökat välbefinnande och den totala medvetenheten under ett bad blir en stunds meditation.
– Många upplever mindre värk, stelhet och minskad inflammation.
– Bättre sömn.
– Bättre ämnesomsättning.
– Du fryser mindre.
– Med regelbundna kalla bad kan blodtrycket sänkas över tid.
– Bättre humör och starkare mental hälsa.

TanumStrand är en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar med 165 rum, 97 stugor och egen gästhamn. Hotellet, som är öppet året runt, ligger alldeles vid Skagerraks strandkant, och kan ta emot upp till 1000 gäster för övernattning, middag, möten och aktiviteter.

Konferens med plats för alla – upp till 1000 personer! TanumStrand vid Skagerraks strandkant, 2 km söder om Grebbestad.

Lämna ett svar