Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Lokalt, genuint och kvalitet är ledorden för årets julmarknad

Årets förberedelser inför första advent i Säter är i full gång. För att skapa en gammaldags julmarknad ligger starkt fokus på närproducerade och egentillverkade varor i naturliga material, precis som förr. Stort fokus ligger också på kulturprogrammet och den fysiska utformningen av marknadsstånden och omgivningen. Allt för att ge besökarna en minnesvärd och magisk julupplevelse i en av landets äldsta trästäder.

Arbetet med årets julevenemang har besökaren i centrum och temat av en gammaldags jul. Vi önskar erbjuda besökarna ett stort egenproducerat sortiment och en hög kvalitet på varorna som säljs på marknaden. Samtidigt som helhetsintrycket är viktigt och hur det ser ut. Därför har vi eftersökt knallar som tycker om och vill vara en del av en liten julmarknad med gammaldags prägel med allt vad det innebär.

– ”Jag trivs på gammaldags julmarknad i Säter. Det är litet och genuint och det är det som är Säter, det enkla i det lilla som i en Astrid Lindgren-stad”, säger Katrine, tidigare knalle som driver Stassbacken Diversehandel, Stora Skedvi.

Rådhustorget kommer att fyllas med gammaldags marknadsstånd och knallarna kommer att få likadana. Ett krav har varit att man som knalle ska ha ambitionen att höja den juliga atmosfären genom att smycka både sig själv och marknadsståndet på gammaldags vis.

Erfarenheten från tidigare år har varit att varorna har tagit slut, vilket är roligt för de som säljer men mindre roligt för besökarna. Därför har vi också eftersökt de med ett stort sortiment av produkter som räcker hela marknadstiden mellan kl 14:00 – 18:00.

I år hoppas vi på att fler av våra lokala förmågor säljer sina produkter på marknaden. Det finns bland annat många lokala matproducenter runt om i Säterbygden som julmarknaden kan vara en utmärkt arena för.

– ”Jag är gärna med på julmarknaden i Säter eftersom det är viktigt för mig att synas på en lokal marknad när vi har som mest att sälja i vår gårdsbutik. Jag hoppas att årets marknad får ännu fler deltagare som erbjuder lokal ekologisk mat”, säger Emil, tidigare knalle som driver Widichs – gårdsprodukter från Gustafs.

Kulturprogrammet har också en framträdande roll under första advent i Säter. Många föreningar och andra aktörer är med och fyller årets program som ännu inte är helt spikat. Men tanken är att det ska finnas något för både barn och vuxna. Turistbyrån kommer också att flytta ut på Rådhustorget för att hjälpa besökarna att upptäcka vårt kulturarv, trästaden Säter.

Vi tror att det är tillsammans med det lokala näringslivet, föreningar och eldsjälar som vi tillsammans kan skapa julmagi i Säter – där julen är som förr!

Lämna ett svar