Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Ny gratis tjänst gör kalaset hållbart!

För två år sedan tröttnade tre föräldrar i Helsingborg på att se sina och andras barn få födelsedagspresenter som aldrig användes och GeTillsammans grundades.
– ”Ett barn i Sverige har i genomsnitt 530 leksaker samtidigt som det pågår en samhällsdebatt om miljömedvetenhet och stresspåverkan i vårt samhälle. Är det inte dags att reflektera och agera mer hållbart, även på barnkalas?” undrar Helen Lee som är en av tre grundare.

GeTillsammans är en digital tjänst där föräldrar kan skapa och skicka digitala inbjudningar, se vilka som kommer och samordna till färre presenter som barnet verkligen önskar sig, en slags crowdfunding för gåvor. Pengar till presenten swishas direkt från gästerna till värden, utan inblandning av GeTillsammans. Efter kalaset kan man även skicka tackmeddelande med bilder från kalaset.
– ”Om alla går ihop och köper en bra present som verkligen används slipper vi billiga plastleksaker som snart hamnar i våra hav, drar ner på onödig bilkörning och bidrar till viktiga hållbarhetsmål i dagens slit-och-släng samhälle”, säger David Frick, medgrundare till GeTillsammans.

Tjänsten är helt gratis så att alla föräldrar kan använda verktyget som möjliggör ett mer hållbart kalas, samtidigt som det förenklar och sänker stressnivån för alla. På så sätt hoppas grundarna kunna öka medvetenheten om hållbarhet även för kalas.

Läs mer på www.getillsammans.se

Följ GeTillsammans på: Facebook   Instagram

MER OM GETILLSAMMANS

Storyn
Vem skulle kunna tro att de flesta barnkalas faktiskt tär på miljön och är långt ifrån hållbara? I en utfrågning av 500 föräldrar svarar hela 93% att de inte tänker på miljön eller hållbarhet när de planerar barnkalas.”Inte förvånande alls,” säger Helen Lee som är en av grundarna till GeTillsammans, ett bolag som i dagarna lanserar en unik digital tjänst där föräldrar skapar miljövänliga och hållbara kalas, samtidigt som födelsedagsbarnen får en chans till en verklig drömpresent från kompisarna.

Som de flesta andra föräldrar tänkte vi inte så mycket på vad som egentligen händer kring presenter vid ett kalas, förrän vi flyttade hem till Sverige med våra nu skolmyndiga barn,” fortsätter Helen Lee som tillsammans med sin man och medgrundare David Frick bott i New York och Hong Kong i 20 år.

Eftersom man i Sverige bjuder hela klassen på kalas blir kalasen många och stora. Superbra med en inkluderande tradition men samtidigt fick vi oss en tankeställare när vi såg vad som händer när alla gäster köper var sin present istället för att lägga ihop till någonting stort. Kalaset slutar med ett födelsedagsbarn sittandes i ett hav av oönskade eller till och med oöppnade presenter, många tillverkade av billig plast som är väldigt svår att återvinna. Helt enkelt ett enormt slöseri med resurser som bara i Sverige upprepar sig hundratusentals gånger per år i samband med
barnkalas.

“Efter en tids spånande hade vi kommit fram till ett koncept och produkt som var så stark att vi bara var tvungna att ta det vidare,” säger David Frick. Sagt och gjort och i slutet av 2017, tillsammans med en tredje medgrundare, Jesper Alsed, började grundarna bygga en digital tjänst som vänder upp och ner på gåvoprocessen i ett försök att i grunden förändra ett djupt inrotat beteende.

Genom GeTillsammans digitala lösning, som erbjuds helt utan kostnad, kan födelsedagsbarnets föräldrar enkelt gå in och skapa och skicka ut sina egna digitala inbjudningar. Den digitala gästlistan håller koll på vem som svarat och vem som kommer. Men den stora skillnaden ligger i att födelsedagsbarnet nu använder inbjudan till att önska sig en gemensam present från kompisarna, en present som alla kan vara med på och som blir till något stort som verkligen kommer att användas.

“Genom att byta fokus från individuella till gemensamma presenter gör vi oss av med många billiga plastleksaker som snart hamnar i soptunnan och i förlängningen i våra skogar eller hav,” säger Helen Lee som vill att vi börjar agera hållbart på så många olika sätt som vi bara kan. “Vi erbjuder vår tjänst gratis så att föräldrar, även genom sina barnkalas, ska kunna börja bidra till ökad hållbarhet och en bättre miljö. Det genomsnittliga barnet har redan 530 leksaker, hur många krävs innan vi säger börjar säga nej och agera hållbart?”

“Lägg därtill allt körande fram och tillbaka till leksaksaffären för att leta presenter, onödig koldioxid som istället ersätts av Swishar till en gemensam present,
” säger David Frick som är övertygad om att grundarna hittat en smart lösning.

“I grunden är vi ute efter att hjälpa miljön och förlänga livet på vår planet. Men för att kunna attrahera ett stort antal användare måste det där lilla extra också finnas där. Och det tror jag vi har hittat i en mycket bättre födelsedagspresent än tidigare och den sluppna stressen bland gästerna som nu inte behöver jaga de där sista-minuten presenterna innan kalaset.”

Det har tagit grundarna av GeTillsammans 2 år av hårt arbete att nå fram till en lanseringsbar lösning men vägen dit har enligt de själva varit fantastisk med enormt mycket stöd från en mängd olika aktörer. Bland över 200 sökande blev bolaget utvalt att som en av sju startups medverka i THINKs Accelerator program. Almi har också beviljat ekonomiskt stöd, både i form av bidrag och lån, och Nyföretagarcentrum har bjudit in grundarna att delta i deras mentorskapsprogram.

Sist men inte minst har grundarna fått otrolig inspiration av de hundratals föräldrar som ställt upp med feedback och redan börjat använda tjänsten med sina barn. “Att få uppleva glädjen bland barn som tillsammans ger en present som verkligen betyder något är något speciellt. Och att få se födelsedagsbarnet stråla av lycka efter att ha fått sin drömpresent av kompisarna är inte så dumt det heller,” säger Helen Lee med ett stort leende.

Och vi vill nu bjuda in alla föräldrar i Sverige att börja använda vår gratistjänst till deras nästa barnkalas. Den kommer att göra skillnad i deras och andras liv, vi lovar.” Eller som en förälder som använt tjänsten uttryckte det: “en grymt bra tjänst som sparar tid, pengar och framför allt Moder Jord!”

Lämna ett svar