Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Bella är Årets polishund 2019

Bella, en femårig tik av rasen belgisk vallhund/malinois har utsetts till Årets polishund 2019. Bella, eller Uruq-Hai Bea som hon heter i stamtavlan, arbetar tillsammans med sin förare Tobias Hjalmarsson i Helsingborg. Hennes favoritgren är sökarbete och hon har under året gjort viktiga insatser för att hitta försvunna personer.

Tobias Hjalmarsson hade arbetat som polis i tio år då han köpte Bella som valp, med målet att träna henne till polishund. Hård träning gav resultat och 2016 rekryterades Tobias och Bella till hundgruppen i Helsingborg. I juni 2017 var de klara med grundutbildningen och två år senare har alltså Bella utsetts till årets polishund.

– ”Det är en dröm som gått i uppfyllelse och ett kvitto på allt slit”, säger Tobias.

Tobias beskriver sin Bella som en glad och sprallig hund som alltid vill vara med.

– ”Det finns inga moln på hennes himmel”, säger Tobias.

Favoritarbetet för både Bella och Tobias är sök då de letar efter såväl personer som narkotika och vapen.

Sökarbetet är det vi trivs bäst med som ekipage då vi arbetar nära varandra, säger Tobias. Att hitta personer, som försvunnit och kanske rädda deras liv, är det roligaste i arbetet.

En minnesvärd insats under året var då de hittade en dement man i 70-årsåldern som varit borta i två dygn i de djupa småländska skogarna utanför Växjö.

– ”Vi gick ut i mörkret klockan tio på kvällen i snöblandat regn. När vi efter två timmar hittade honom var han helt slut och jag fick bära honom ut till närmaste väg”, berättar Tobias.

Har de tid över söker Tobias och Bella gärna efter narkotika i så kallade utsatta områden och de har under året hittat en hel del, framför allt cannabis.

Träffa Tobias och Bella på Stockholm Hundmässa
Bella och Tobias får ta emot utmärkelsen Årets polishund på Stockholm Hundmässa lördagen den 14 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Tobias får ett resestipendium och Bella får ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets narkotikasökhund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Juryns motivering
Juryn bestod av Brith Andersson från Svenska Kennelklubben, Klas Johansson från Polismyndigheten samt Johan Petersson från Polisens hundförarförbund. De motiverade sitt beslut såhär:

Uruq-Hai Bea ”Bella” med sin förare Tobias Hjalmarsson kom i tjänst i juni 2017. Innan dess har Bella och Tobias levt tillsammans, då Tobias köpte henne med en dröm om att en dag få tjänstgöra som ekipage inom polishundverksamheten.

Under nomineringsperioden 2018/2019 har den unga patrullen 375 registrerade insatser. Patrullen har på ett mycket aktivt sätt bistått kolleger vid bland annat flertalet räddningsuppdrag. Vid två av dessa då medverkat till att rädda livet på två äldre dementa personer.

I Tobias och Bellas insatser ingår också ett flertal gripanden. Ett som särskilt sticker ut är i samband med en större sprängning i Skåne med materiella skador för ett sjusiffrigt belopp. Vid detta tillfälle inte bara greps gärningsmannen efter att flyktbilen kraschat, utan Bella räddade högst sannolikt även livet på personen, som hade livshotande skador efter kraschen och avvikit från platsen en bit ut i terrängen.

Under perioden har Bella också anträffat en större mängd narkotika. Dels genom husrannsakningar åt andra enheter men till största del genom Tobias eget initiativ i särskilt utsatta områden.

I samband med skottlossningar har Bella påvisat ett antal patronhylsor, vilket fått betydelse för utredningarna.

I nomineringen har juryn särskilt beaktat patrullens bredd och Tobias stora engagemang och vilja att ihop med Bella vara en betydande resurs för polishundverksamheten.

Bella med sin förare är utomordentliga ambassadörer för polishundverksamheten.

Lämna ett svar