Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Hundspann trendar i Dalarna

Ett vackert snötäckt skogslandskap och vinteraktiviteter utomhus. Drömmen om sköna vinterdagar i Dalarna lockar många barnfamiljer till länet. Förutom ett brett utbud av plogade banor på is, alpin skidåkning och fina längdspår erbjuds i allt större utsträckning hundspann på flera håll i Dalarna.

Efterfrågan på naturnära och hållbara upplevelser, där alla medlemmarna i familjen kan delta, ökar. En aktivitet som matchar önskemålen väl är hundspann. Allt fler uppskattar möjligheten att få krypa ner i släden bakom ett hundspann och uppleva tystnaden i naturen. En av dem som hakat på trenden är Anna Welander som tillsammans med sin familj testat aktiviteten hundspann.

-”Hundarna var ivriga, hoppade och ville iväg. Så fort de var kopplade till släden och fick börja dra blev det alldeles tyst. Det var läckert att uppleva farten, kraften och naturen när hundarna drog igång släden och gav sig iväg. En jättemysig familjeupplevelse!” säger Anna Welander från Falun.

Det finns många aktörer som erbjuder hundspann runt om i Dalarna. Flera av de alpina anläggningarna har turer med hundspann i sitt aktivitetsutbud och vid ett besök på Kläppen, Idre Fjäll eller Orsa Grönklitt är det bara att sätta sig i släden under en paus från skidåkningen. I Sälenfjällen finns Fjälläventyr och Peakpoint Adventures som erbjuder både längre och kortare turer, vissa med lunch och fika, andra mer vildmarksinspirerade med övernattning. Hos Below Zero Husky Tours i Enviken, utanför Falun, erbjuds även möjligheten att köra ett eget hundspann.

-”Intresset för att få uppleva en hundspannstur ökar. Både för den som vill åka med eller själv köra ett spann efter en guide. Våra nyheter för i år är ett nytt huskie camp i skogen. Vi har investerat i fler hundar så att vi i framtiden kan följa det ökande intresset. Våra förväntningar inför vintern är att vi kan starta säsongen tidigare, köra fler turer och erbjuda nya turer även i månens sken” säger Nicklas Nilsson på Below Zero Husky Tours.

Läs mer om hundspann i Dalarna


OM Destinationsbolaget Visit Dalarna

Destinationsbolaget Visit Dalarna har det regionala uppdraget att utveckla, marknadsföra och sälja besöksregionen Dalarna nationellt och internationellt. Dalarna är idag Sveriges fjärde största besöksregion med målet att år 2030 vara norra Europas ledande och mest attraktiva destination som erbjuder välkomnande och äkta upplevelser året runt. Besöksnäringen i Dalarna är en viktig basnäring med en omsättning på 7,6 miljarder. Visit Dalarna företräder regionens besöksnäring, marknadsför och säljer Dalarna som attraktivt besöksmål, driver utvecklingsfrågor i samverkan med företag och organisationer samt ansvarar för Dalarnas turistbyråer. Visit Dalarna AB ägs av Dalarnas 15 kommuner i nära samverkan med 800 medlemsföretag i Dalarnas Besöksnäring Ekonomisk Förening. Bolaget har ca 60 anställda och omsätter ca 100 miljoner SEK. Huvudkontoret finns i Rättvik.

Lämna ett svar