Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Den unika Vinterträdgården på Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen fyller 30 år!

Kaffestugan som blev ett högfjällshotell

Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen har anor från 1960-talet. Det som från början var en kaffestuga i ett timmerhus vid fjället utvecklades till ett värdshus och är idag en stor hotellanläggning med 53 rum, Spa med pool, restauranger/caféer, konferenslokaler, Sport & Eventhuset med skiduthyrning, skidskola, butik och Café 755, och inte minst en magnifik Vinterträdgård som är unik i sitt slag i Sverige, och hotellets signum.

Bilden ovan; Vinterträdgården på Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen

Vinterträdgården firar 30-årsjubileum

Den 16 november börjar vi firandet av Vinterträdgården på Storhogna Högfjällshotell & Spa. Jubileet inleds med en visning av den i Sverige unika Vinterträdgården. Under kvällen serverar köket en speciellt framtagen jubileumsmeny med många lokala och gröna inslag.

Så skapades Vinterträdgården på Storhogna Högfjällshotell & Spa

Intervju med Storhognas sport- och fastighetschef chef Krister Hallberg som arbetat på Storhogna sedan 1979 och som deltog i uppförandet av Vinterträdgården. Bygget sysselsatte cirka 100 personer från maj till det stod klart på julafton 1989 då gästerna anlände till hotellet för att fira jul.

Skaparen av Vinterträdgården på Storhogna Högfjällshotell & Spa var entreprenören, visionären och konstnärssjälen Bertil Lindgren, uppväxt i Vemdalsskalet och en känd profil med många järn i elden. Bertil tog över värdshuset på Storhogna runt 1983. Då hade det vuxit från en liten kaffestuga vid fjället till ett hotell med 31 rum, matsal och källare. Efter en resa till Holland hade han inspirerats av ett Spa han besökt där, och utökade hotellet med en mindre spaavdelning. Fjällvärldens första Spa var fött.

Bertil funderade vidare på hur han kunde göra hotellet ännu mer attraktivt. En plats där gästerna kunde umgås och koppla av. Och så uppkom idén med Vinterträdgården.

En morgon stack Bertil fram en handritad skiss på en spånplatta för nuvarande sport- och fastighetschef på Storhogna; Krister Hallberg, och förklarade att här skulle byggas en gigantisk Vinterträdgård med högt i tak, exotiska träd och blomstrande rabatter. Han berättade även målande om ett vattenfall och en bäck en som skulle rinna genom hela Vinterträdgården, med levande fiskar i.

Jag tänkte att nu har han blivit helt tokig, berättar Krister. Men Bertil bara skrattade och sa “det här blir roligt det!” Bertil såg liksom inga problem med något, allt var möjligt.

Sagt och bestämt, nu skulle visionen om Vinterträdgården bli av. Det här var något spektakulärt som kunde dra fler gäster till hotellet. Samtidigt planerades en utbyggnad av hotelldelen och en inomhuspool med en enorm glasvägg som vette mot Vinterträdgården.

Bertil ville så långt det var möjligt använda naturmaterial till Vinterträdgården. Så istället för att beställa färdigsågade fyrkantiga pelare som skulle stötta upp den enorma byggnaden använde man välvuxna tallar.

Vi sågade ner tallar av bästa kärnfuru som växte precis vid hotellet. Dom barkades av och fick torka innan vi reste upp dom på plats med lyftkran. Inte helt okomplicerat berättar Krister Hallberg.

Bertil själv ryckte in där det behövdes. Alltid klädd i gabardinbyxor och skjorta oavsett om han målade väggar eller rörde i grytorna i köket. Och när det kommer till bygget hade huvudentreprenören, byggmästare Ingvar Borg, sina knep för att arbetet skulle fortskrida i önskad takt på den korta byggtiden han hade åtagit sig.

Jag kommer speciellt ihåg ett tillfälle när vi höll på att spika råspont på yttertaket, då Ingvar hade placerat en flaska konjak längst upp på nocken som “målbild” för att vi skulle jobba på lite snabbare, skrattar Krister.

De stora golvplattorna i trädgården lades med äkta Offerdalskiffer. Stenarna längs planteringarna och bäcken i Vinterträdgården plockades för hand.

Under några sommarveckor var jag ute på fjället och valde nogsamt ut flatstenar med lav på, som sedan placerades i blomplanteringarna längs bäcken, berättar Krister.

Själva trädgården planerades och anlades av en holländsk trädgårdsmästare. Några av de höga exotiska träden levererades från Florida i stora uppvärmda långtradare.

– Det var 20 grader kallt den dagen träden anlände, så vi fick göra en slags värmetunnel för att inte träden skulle frysa på väg in till Vinterträdgården, berättar Krister Hallberg.

Slutligen fylldes rabatterna med myrjord, sand och brunnen kogödsel och växterna planterades.

I den porlande bäcken provade man ut vilken sorts fisk som skulle simma i bäcken. Det blev till slut Röding som nu är den fisk man kan se simmandes i bäcken.

Vinterträdgården är hotellets signum och nav

Med sin rymd och ljuset som flödar in genom glastaket är Vinterträdgården hotellets självklara nav som allt kretsar kring. Efter incheckning är Vinterträdgården det första man möts av på väg upp till rummen. Ovanför trappan vid vattenfallet finns även Spaavdelningen. I loungebaren kopplar man av vid den porlande bäcken efter dagens aktiviteter, för att sedan avnjuta middagen i restaurangen under de lummiga träden.

Storhogna högfjällshotell & Spa är vackert beläget i Vemdalsfjällen, på gränsen till kalfjället 725m öh. En genuin fjällmiljö med härlig familjeskidåkning i mjukt böljande pister och längdåkning i väldragna skidspår som under sommar och höst är sagolika vandringsleder. Efter dagens äventyr väntar skönt spa-liv, pool & bastu, god mat och härligt umgänge. Hotellet är en efterfrågad anläggning av både privat- och konferensgäster.