Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Tekniska museets hundraåriga bilar får nytt liv i brittiskt rally!

På söndag rullar två av Tekniska museets äldsta bilar i ett veteranrally mellan London och Brighton. Efter restaurering tillsammans med Autoseum i Simrishamn har två av museets tidiga motorfordon återupplivats för att ge besökare möjlighet att se, röra, känna och uppleva dem på nära håll.

Bilden ovan; De Dion Bouton är en en-cylindrig, ”öppen fyrsitsare” med fem hästkrafter, ursprungligen från Frankrike, importerad till Sverige av givaren från England under 1980-talet.
Foto; Peter Häll/Tekniska Museet

Ända sedan 1927 har London Brighton Veteran Car Run samlat bilar från hela världen i ett rally mellan de två städerna. Den första söndagen i november varje år startar bilarna från Hyde Park och kör den 87 kilometer långa vägen till Brighton med en högsta tillåten hastighet på strax över 30 kilometer i timmen. 2018 deltog Tekniska museet med två bilar, som med lite hjälp i backarna tog sig hela vägen in i mål.

Det är inte helt självklart för ett museum att ställa upp i ett rally med klenoder som de här tidiga fordonen. Bilarna är en del av Tekniska museets satsning på att skapa en Handling Collection, något som faktiskt inte är särskilt vanligt bland museer. På det här sättet besökare kan få höra, känna, lukta och se museiföremålen i drift.

Tekniska museets bilar i London Brighton Veteran Car Run 2019 (klicka för mer information)

De Dion Bouton Vis-à-vis 1901

Trehjuligt fordon (motorcykel) fabrikat De Dion av typen Tricycle 1899

Tekniska museet – alla små geniers favoritställe
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap – med sikte på innovation och entreprenörskap för en hållbar framtid. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 323 399 besökare 2018.

Tekniska museet är en del av Royal Djurgården, Skandinaviens främsta attraktion och ett besöksmål i världsklass. Tillsammans välkomnar Djurgårdens attraktioner över 15 miljoner besökare årligen.