Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

WWF varnar för importerade kött- och charkprodukter

I den nya upplagan av Köttguiden varnar Världsnaturfonden (WWF) konsumenter för att köpa importerade kött- och charkprodukter då dessa kan innebära en risk för stor påverkan på planeten. Konsumenterna uppmanas därför att undvika importkött, eller att ställa högre krav på producenterna av varan i denna kategori.

I guiden har man utifrån lagstiftning och forskning bedömt olika köttslag med hänsyn till antibiotikaanvändning, hur de påverkar klimatet och biologisk mångfald. Man tittar också på hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen av fodret. Betygen ges i form av trafikljusens färger: rött (varning), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).


Svenskt kött har många värden. Betande djur ger oss biologisk mångfald. Köper vi svenskt kött så vet vi också att det kommer från djur som har fötts upp enligt de djurskyddsregler som vi har kommit överens om i det här landet.

– ”Vi ställer oss mycket positiva till att WWF i den nya upplagan har granskat det importerade köttet mer ingående. Köttguiden visar nu ännu tydligare på att det svenska nöt, lamm och grisköttet är att föredra om man vill ha kött som är bättre för miljön och djurens välbefinnande. Dessutom vet vi att konsumenterna oroas av den omfattande användningen av antibiotika utomlands”, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.


I Sverige har grisarna knorren kvar. Svenska grisar får strö och deras utrymme är större än vad EUs regler kräver. 

En stor del av de charkprodukter som svenska konsumenter köper som delikatesser kommer idag från Spanien och Italien. De länderna hamnar nu i guidens bottenliga vad gäller grisköttet, tillsammans med Tyskland, Polen och Nederländerna. Köttguiden varnar också för lammkött från Irland och Nya Zeeland.

– ”Idag importeras mer än 70 procent av lammköttet vilket betyder att knappt 30 procent av det lammkött som svenskarna äter kommer från Sverige. Det finns alltså stor potential till förbättring för en mer hållbar konsumtion här”, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

Vill du vara säker på att du får svenskt kött och chark när du handlar – titta efter märket Kött från Sverige.

Länk till WWF’s Köttguide hittar du här!


Organisationen Svenskt Kött

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute. På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Här möter du även några av alla svenska bönder som berättar om sitt arbete. Du kan också beställa och ladda ner material.
Följ oss i sociala medier #SvensktKött.

Lämna ett svar