Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Det glada 20-talet är tillbaka!

Nästa år tar Tjolöholms Slott ett kliv 100 år tillbaka i tiden, till det glada 1920-talet. Utifrån det dekadenta årtiondets glamourösa mode vävs berättelser in om livet på Tjolöholm, och om hur det nya, moderna samhället tar form.

Bilden ovan; Precis som i början av 1900-talet fanns det stora sociala klyftor i samhället, och klädmodets svängningar påverkade allra främst de rika. På 20-talet började kläder massproduceras och att klä sig moderiktigt blev plötsligt något som de flesta kvinnor hade råd med. Foto; Kajsa Sjölander

Samarbete med Fashion and Textile Museum

Nästa års stora utställning på Tjolöholms slott heter ”Dresses and decadence – The stylish 1920´s” och sker i samarbete med Fashion and Textile Museum i London.

– ”Vi kommer lyfta fram det glada 20-talets vågade och glittriga modehistoria genom att visa en av Europas förnämsta privata vintagesamlingar”, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

För hundra år sedan drog den vilda dansen charleston som en löpeld över Europa. Jazzen strömmade ur grammofonerna, kvinnorna klippte sitt hår kort, fick rösträtt och erövrade ny mark. Det förtrollande Hollywood inspirerade och bilar blev allt vanligare. Efter första världskriget fanns ett behov av att släppa loss och bryta mot tidigare konventioner. Festen och maratondansen verkade aldrig ta slut och kvinnor fick en helt ny, modern klädstil.

– ”Kläderna från 1920-talet återspeglar ett mycket dynamiskt årtionde”, berättar Karin Kvicklund.

Ett livfullt decennium även på Tjolöholm

På Tjolöholm var det full ruljans under 1920-talet. Blanche Bonde skilde sig från sin man Carl Bonde, vilket var ytterst ovanligt för hundra år sedan. Efter skilsmässan drev grevinnan vidare Tjolöholm på egen hand med hjälp av ett 50-tal anställda.

– ”1920-talet var, till skillnad mot vad många kanske tror, ett livfullt decennium på Tjolöholm. Köksträdgården som vi nu håller på att återskapa var i fullt bruk och när grevinnan Blanche Bonde fyllde 50 år 1925 var det festligheter på Tjolöholm”, berättar Karin Kvicklund.

Bilden ovan; 20-talsklädda kvinnor i det moriska rökrummet på Tjolöholms slott. Foto: Kajsa Sjölander

I samband med utställningen kommer Tjolöholm för första gången lyfta fram de två stumfilmerna Mästerkatten i stövlar och Revelj, som delvis spelats in på slottet under det tidiga 1900-talet.

– ”Spelfilm var nytt och modernt och Blanche Bonde visade dåtidens stora stumfilmer för sin personal, bland annat Charlie Chaplin, men också filmerna inspelade på Tjolöholm med stjärnor som Gösta Ekman den äldre. Genom filmerna får vi en spännande inblick i hur slottet var inrett för hundra år sedan”, berättar Karin Kvicklund.

1920-talsdräkterna som ingår i utställningen är en del av utställningen The Jazz age som tidigare visats på Fashion and Textile Museum i London.

Utställningen beses genom guidade turer och öppnar den 15 februari. Den pågår till och med 30 december 2020.

Om Tjolöholms Slott

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap. Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare. Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.
Läs mer på tjoloholm.se

Läs även om Tjolöholms Julmarknad den 15 november – den 1 december

Lämna ett svar