Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Årets Begagnade Julklapp 2019 är leksaken!

För femte året i rad utser Blocket Årets Begagnade Julklapp baserat på begagnatmarknadens trender. Under året har inte bara privatannonseringen av leksaker på Blocket ökat, leksaker säljs dessutom snabbare än tidigare. Sex av tio leksaker på Blocket såldes inom en vecka under oktober månad, nästintill en dubblering gentemot föregående år. Samtidigt toppar nyhandeln av leksaker under jul och nästan en fjärdedel av branschens årliga försäljning sker i december. Årets Begagnade Julklapp 2019 är därför leksaken.

Under perioden 1 januari till 31 oktober i år har privatannonseringen av leksaker på Blocket ökat med fem procent jämfört med samma period i fjol. Detta från redan höga nivåer. Regionala områden som sticker ut är Norrbotten och Jämtland där annonseringen av leksaker ökat med så mycket som 26 respektive 22 procent. Samtidigt visar Svensk Handels julrapport från 2018 att leksaksindustrin är den industri som får störst uppsving under julhandeln och att december månad står för cirka en fjärdedel (23,6%) av branschens årliga inkomst. Blocket utser därför nu leksaken till Årets Begagnade Julklapp, som en uppmaning till att tänka och agera cirkulärt under julhandeln.

– ”Leksakskategorin på Blocket har haft en stadig tillväxt över tid och hittills i år har kategorin växt med fem procent i volym trots att vi inte kommit in den mest högintensiva perioden ännu. I år har vi dessutom valt att fokusera på en kategori som har potential att göra stor skillnad under just december månad. Att en fjärdedel av alla nya leksaker säljs under december säger en hel del om den koncentrerade konsumtionen under julhandeln. Vi hoppas att fler ska välja begagnade leksaker istället för nya i år och sänker därför annonskostnaden för leksaker till en krona mellan 20 november – 24 december”, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Svenskar mer positiva till begagnade julklappar än någonsin tidigare
Enligt en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket kan 62 procent av svenskarna tänka sig att köpa och ge bort en begagnad julklapp. Det är en tydlig ökning mot 2018, då samma andel var 52 procent. Främsta skälet till varför man kan tänka sig att köpa och ge bort en begagnad julklapp är för att det är mer miljö- och klimatvänligt (59%), för att det är roligt att ge bort unika saker (53%) och för att det är mer ekonomiskt (35%).

Biträdande finansminister Per Bolund driver frågan om cirkulär ekonomi och ser positivt på svenskarnas inställning till begagnade julklappar.

– ”Vår generations viktigaste uppdrag är att skapa ett samhälle som håller även för de som ska leva långt efter oss. En positiv trend är att fler och fler svenskar kan tänka sig att både ge och få begagnade julklappar. Begagnathandeln bidrar till stor besparingar av koldioxidutsläpp som annars sker vid nyproduktion så det är verkligen glädjande att se att begagnatmarknaden numera är ett självklart alternativ i julhandeln”, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Kriterier för Årets Begagnade Julklapp:

1.Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat
2.Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året och ligga i tiden
3.Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning

Leksaker på Blocket 2019 i siffror:

I oktober 2019 såldes 61 procent av alla leksaker på Blocket inom en vecka, det är en ökning från föregående år samma period då motsvarande siffra var 36 procent. Medianpriset på en leksak på Blocket är 350 kr (samma som 2018). Snittpriset har däremot gått ner, från 1853 kr (2018) till 1387 kr (2019).

Mest sökta inom kategorin Leksaker på Blocket 2019:

Lego
Brio
Elbil
Docka
Dockvagn
Schleich
Bil(-ar)
Barbie
Dockskåp
Playmobil
Traktor
Transformers
Tågbana
Bilbana
Paw patrol

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel. 1001 intervjuer samlades in bland svenska allmänheten 18–79 år under tidsperioden 31 oktober-5 november.

Årets begagnade julklapp genom åren:
2019 Leksaken
2018 Hemmaodling
2017 Vandringsutrustning
2016 Gamingprylen
2015 LEGO-leksaker

Om Blocket

Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder – idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2018 var 714 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.

Lämna ett svar