Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Kirke Ralph – En älskad konstnär!

När turisterna börjar strömma till Laholm, syns det spår på många ställen av Laholm´s mest älskade konstnär, Kirke Ralph, vars konstverk man kan finna lite överallt i staden. Själv var jag med på en konstrunda i Laholm med guider en gång, som följde hans verk genom staden. Fyrtio stycken var föranmälda men vad jag kunde se verkade det snarare vara flera hundra som på nytt samlas för att ta del av Laholms mest älskade konstnär genom tiderna. Själv träffade jag bara honom några få gånger själv. Men de få gånger jag mötte Kirke slogs jag av hans värme och vänlighet som så många andra än mig upplevt.

Första stoppet var vid det kanske mest kända och roligaste av Kirkes alla konstverk. Paraplyet på väggen intill frisören. Många är de som försökt greppa paraplyet för att fråga om det är någon som glömt det där. Det är så verklighetstroget så det är svårt att i farten uppfatta att det är en målning. Nu har dessvärre tidens tand börjat göra sig lite påmind och de klara färgerna har börjat blekna. Tyvärr något som börjat drabba flera av Kirkes konstverk runt om i staden. Man får hoppas det finns anslag för att restaurera dem så de inte försvinner för alltid en dag. Det vore verkligen sorgligt och hade gjort Laholm mindre roligt.

Kirke målade ett par fötter som sticker ut genom ett fönster som även det är en målning. Kanske var det så Kirke ville vi skulle gå genom livet. Barfota, fria från skavande tvång och plikter?

Färden gick sedan vidare till det populära cafeét Cecilia, där alla nyfikna skulle in på en och samma gång. Jag frågade guiden om hon visste hur många konstverk som Kirke skapat sammanlagt i Laholm med omnejd. Det visste hon inte och frågan är väl om någon vet det. Det finns säkert något konstverk som Kirke målat hemma hos någon privatperson. Kanske i dennes kök, som ännu ingen levande människa sett förutom husägaren och Kirke själv! 🙂

Här nedan några av Kirkes roliga och coola konstverk. Jag lägger upp ett antal här för allmän avnjutning.

Kirkes klocka. Som för alltid stannat på 15.00. Kirke, var inte den som stressade fram i livet precis.

Här en målning på ett bord. Med ett bra råd som fler borde följa efter kanske?

Det är säkert många som försökt öppna dörren in till köket. Men det är en målning det med! Här satt Kirke ofta och drack sitt te och snackade med andra kunder.

Fin utsikt. Allt målat av Kirke. Element, gardiner, fönster. Inte stolarna dock.

Kirkes anslagstavla med målande fina tips och små råd.

Här har Kirke målat något på Latin ser det ut som. Det är Etymologi: Citatet ovan kommer från Bucolica, den första diktsamlingen av den romerska skalden Vergilius, där versen 69 i boken X lyder: ”Omnia vincit amor; et nos cedamus amori.” (Kärleken övervinner allt; så låt oss besegras av kärleken.)
KÄLLA; Wikipedia

Här nedan, en tulltjänstemannen som Kirk, målat på väggens fasad. Den vackra rödhåriga kvinnan på bilden är Kattis Sanjay Ohlsson som tillsammans med sin nästan lika fagra make, Daniel Sanjay Ohlsson, guidat turister runt i staden för att kika på och berätta om Kirke´s alla fina konstverk. Deras konstguiderundor är omåttligt populära, både här i Laholm och i Halmstad, där de också erbjuder konstguiderundor med mera.

Vi vandrade vidare. Bland annat passerade vi ett ställe där en stor målning av Kirke var puts väck. Ingen visste något om var målningen tagit vägen. Vi får hoppas det klarnar så småningom. Någon gissade på att man restaurerar den. Vi kom så småningom fram till Svenska Kyrkans församlingshem där Kirke Ralph målat ett helt stim av färgglada fiskar som barnen på Söndagsskolan kunde glädja sig åt när de gick ner till lokalen för olika aktiviteter..

Här tog jag adjö av guiderna då jag hade en liten fotoutflykt in i Svenska kyrkan som låg strax bredvid för att ta några bilder av den vackra inredningen. Resten av sällskapet drog sig mot restaurang, AnnaBella, som också var ett kärt tillhåll för Kirke Ralph. Tyvärr har jag inga bilder på de konstverk som finns därinne. Men kika gärna in där på middag så kan ni även njuta av Kirkes vackra konst.

Och glöm nu inte att följa Kirke´s råd;
”Lev livet med vinden i håret och vattnet forsande mellan dina tår”

BILDER & TEXT; CARL STRIDSBERG