Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

​IDAG ÄR DET INTERNATIONELLA DAGEN MOT VÅLD MOT KVINNOR 2019

Sedan år 2000 har 299 kvinnor mördats av en man i en nära relation!

IDAG ÄR DET INTERNATIONELLA DAGEN MOT VÅLD MOT KVINNOR 2019 – DET KANSKE SKA BLI DEN STORA ”GÖRA SLUT PÅ HELVETET DAGEN!”

Sedan år 2000 har 299 kvinnor mördats av en man i en nära relation. Var fjärde kvinna har någon gång utsatts för våld i en nära relation.

En vacker dag ska jag lämna honom, Helvetet jag kallade kärlek och För ditt eget bästa är böcker om våld i nära relationer från Ordberoende Förlag.

Jag blev mest utsatt för psykisk misshandel – som är långt mycket mer utbrett än fysiskt misshandel – men det börjar alltid med psykisk misshandel.

Läs gärna hela min berättelse om psykisk misshandel i boken HELVETET JAG KALLADE KÄRLEK

IDAG KANSKE DET ÄR DAGEN DU SKA TA FÖRSTA STEGET MOT ATT BRYTA DIN FARLIGA RELATION

Misshandlade kvinnor gör i genomsnitt tre till fem tillfälliga uppbrott innan de lämnar relationen definitivt. Jag gjorde fyra uppbrott innan jag slutligen gick.

Trots att det var länge sedan jag gjorde slut finns en rädslan kvar för Peter. Bara tanken på att se hans lite haltande gång och i värsta fall tvingas titta in i hans bruna ögon kan få mig att må dåligt.

Jag lämnade honom fyra gånger innan jag gick för sista gången. Men uppbrotten var viktiga för mig. Jag fick pausa från våldet och fick utrymme att reflektera över relationen och varje gång blev jag lite mer övertygad om att jag inte borde vara tillsammans med Peter. Sista gången vi var tillsammans hade känslorna faktiskt svalnat och jag frågade mig själv många gånger ”men varför går du inte bara?” Svaret är enkelt men för den som inte har varit där, så svårt att förstå. Svaret är att jag var rädd för honom, rädd att trotsa. För det hade jag lärt mig var det värsta Peter visste. Om jag inte ville ha sex med honom kunde han straffa mig med tystnad i två dygn, om jag ville vara med barnen likaså. Om jag någon gång valde att hänga med mina kompisar kunde Peter få rejäla raseriutbrott. Så att trotsa – välja bort – var ett ”no, no.” Jag hade ju också hjärntvättats till att tro att det var mitt fel att relationen var skit.

Att göra slut och att bli fri handlar om att bryta det starka känslomässiga bandet och att inse att man befinner sig i en misshandelsrelation och att våga se sig själv som en misshandlad. Men det är svårt. För inom dig har du en röst som säger – ”om jag bara är lite mer eller om jag bara gör så…” så kommer han att bli snäll och relationen bli bra. För det har han sagt till dig. Men så blir det aldrig. Han har bara lyckats får dig tid att tro det. Det är det här du måste inse. Innan du gör det kommer du kanske klara av att göra slut, men du kommer alltid att gå tillbaka till din förövare.

Men idag kanske det är den dag du ska gå och säga till dig själv ”det är inte mitt fel att han slår mig och kallar mig en massa elaka saker – det är fasiken honom det är fel på!”

Lena Bivner, Författare till Helvetet jag kallade kärlek och En halv man

 

OM Ordberoende Förlag

Ordberoende förlag ger ut böcker som berör och ger perspektiv. Vi arbetar tätt med våra författare och lyckas därmed vara självständiga tillsammans. Hos oss hittar du både skönlitterär feelgood och facklitteratur som behandlar svåra, viktiga och tabubelagda ämnen på lättillgängliga sätt. Ordberoende Förlag startades 2009 av Ewa Åkerlind. Kontoret finns på Kungsholmen i Stockholm.