Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Vandra Bergslagsleden

23 naturreservat, två nationalparker, ett kulturreservat och nästan 50 sjöar!
Bergslagsleden bjuder på skiftande natur i både lågland och bergslandskap. Halvvägs på varje etapp finner du både eldstad, vindskydd och toalett placerat med omsorg för en vacker naturupplevelse. Rakt igenom vår region, från norr till söder, går Sveriges mest vandringsvänliga led — Bergslagsleden. Utmed ledens 17 etapper och 280 km, vandrar du i Bergslagens djupa skogar, över bergskammen i Kilsbergen och genom Tivedens trolska natur. Du rör dig genom reservat och nationalparker, badar i klara sjöar och intar din matsäck vid natursköna rastplatser


Genom Kilsbergen löper etapperna 8-13. Flera av dem når du enkelt via Ånnaboda utanför Örebro. Utmed dessa etapper finner du även alternativa boenden, förutom vindskydden, och här ligger även en av ledens två Nationalparker, Garphyttans Nationalpark. En av Europas äldsta NP, etablerad 24 maj 1909 (även de övriga 8 etablerades i Sverige vid samma tillfälle). Tittar du riktigt noga, ser du tydliga tecken i kilsbergsnaturen som viskar om den sista istidens efterlämningar…

Bra att veta: Om du behöver proviantera inför din vandring finner du en Coop butik i Garphyttan på höger sida när du kommer från Örebro. Uppe i Ånnaboda finner du både boende och restaurang och ett utbud av övriga aktiviteter. I Ånnabosjön kan du både bada och fiska (fiskekort köper du i receptionen). Ånnaboda tillhör Örebroarnas favoritplatser. Här är du mitt i vildmarken men bara ett stenkast från staden.

EXTERNA LÄNKAR OM ÖREBRO

Visit Örebro
Örebrokompaniet

För kartor och mer information om Bergslagsleden
www.bergslagsleden.se

Ladda gärna ner appen Bergslagsleden!
Ladda ner appen för iPhone
Ladda ner appen för Android